Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tusk a Pence našli spoločnú reč, Pence chce nový dialóg s Ruskom

Mike Pence. Foto: TASR/AP

Viceprezident USA M. Pence povedal, že je za dodržiavanie územnej celistvosti európskych štátov. Vyzval Rusko a Ukrajinu na dodržiavanie prímeria a minských dohôd a vysvetlil postoj USA k Rusku.

Brusel 20. februára (TASR) – Na postoji k medzinárodnému usporiadaniu, na pokračovaní bezpečnostnej spolupráce a na postoji k Európskej únii sa dnes v Bruseli zhodli viceprezident USA Mike Pence a predseda Európskej rady Donald Tusk. Pence vyhlásil, že chce hľadať nové možnosti dialógu s Ruskom.

"Dnes som počul slová zamerané na budúcnosť, ktoré hovoria veľa o postojoch novej administratívy vo Washingtone," vyhlásil po stretnutí Tusk. Dodal, že rozhovor bol veľmi otvorený a takéto stretnutie bolo potrebné.

"Som veľmi proamerický Európan, ktorý je fanaticky za transatlantickú spoluprácu, čo mi pomohlo byť ešte otvorenejším," uviedol s úsmevom Tusk. S Penceom hovoril o medzinárodnom usporiadaní, pokračovaní bezpečnostnej spolupráce a postoji k Európskej únii a skonštatoval, že vo všetkých troch oblastiach sa zhodli.

Tusk na stretnutí podľa vlastných slov hovoril o udržaní svetového usporiadania v medziach medzinárodného práva jednotným pôsobením Západu. V otázke bezpečnosti predseda Európskej rady zdôraznil kľúčovú úlohu NATO. Priznal, že sa dá diskutovať o modernizácii organizácie a výdavkoch na obranu v jednotlivých členských štátoch, ale odmietol, že by bolo NATO a hodnoty, na ktorých je Aliancia založená, zastarané.

"Stále počítame s jednoznačnou podporou Spojených štátov myšlienke zjednotenej Európy. Svet by bol horším miestom, keby Európa nebola jednotná," zhrnul Tusk.

Viceprezident USA na začiatku svojho vystúpenia pripomenul, že cez víkend na bezpečnostnej konferencii v Mníchove hovoril o potrebe strategickej spolupráce medzi USA a Úniou. Dôraz prikladal ekonomickej spolupráci, ktorá podľa neho prináša mier a prosperitu.

Pence sa vyjadril jasne: "V mene prezidenta Trumpa vyjadrujem silné odhodlanie USA pokračovať v spolupráci a v partnerstve s EÚ. Napriek niektorým rozdielom zdieľame rovnaké hodnoty."

Americký viceprezident povedal, že je za dodržiavanie územnej celistvosti európskych štátov. Vyzval Rusko a Ukrajinu na dodržiavanie prímeria a minských dohôd a vysvetlil postoj USA k Rusku. "Budeme od Ruska očakávať, že preberie zodpovednosť za svoje činy, ale pokúsime sa nájsť nový spôsob, ako s ním nájsť prieniky," vyhlásil Pence.

V bezpečnostnej oblasti vyjadril odhodlanie prehlbovať spoluprácu a vymieňať si informácie od tajných služieb. USA a EÚ by sa podľa neho mali sústrediť na boj proti terorizmu a radikálnemu islamu. Sľúbil, že Spojené štáty sa pokúsia pomôcť predísť takým teroristickým útokom, aké sa udiali pred rokom v Bruseli. Pri bombových útokoch vtedy zahynulo 32 ľudí.

Pri príchode na stretnutie viedol a držal za chrbát Donalda Tuska americký viceprezident - hoci bol hosťom, nie hostiteľom. Predseda Európskej rady nešetril úsmevom, Pence bol rezervovanejší.

Od Tuska odišiel na stretnutie s predsedom eurokomisie Jeanom-Claudom Junckerom a popoludní sa stretne generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Proti Penceovej návšteve v Bruseli pred budovou Rady EÚ protestovalo približne 100 ľudí.