Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

EÚ vyčlenila ďalších 30 miliónov eur pre sýrskych utečencov v Libanone

Sýrski utečenci, archívne foto Foto: TASR/AP

Libanon, aj keď je rozlohou najmenšou z krajín susediacich so Sýriou, doteraz prijal najväčší počet utečencov z tejto krajiny.

Brusel/Bejrút 5. marca (TASR) - Eurokomisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle dnes počas návštevy libanonskej metropoly Bejrút uviedol, že Európska komisia (EK) vyčlenila dodatočných 30 miliónov eur na pomoc Libanonu pre zvládnutie problémov s narastajúcim počtom utečencov zo Sýrie.

"Libanon prijal najväčšie množstvo ľudí utekajúcich pred krvavým kúpeľom v Sýrii a my dobre vieme, že to predstavuje obrovskú záťaž pre krajinu," povedal Füle v Bejrúte.

Komisár poďakoval libanonskému prezidentovi a premiérovi za ochotu pomáhať tisíckam Sýrčanov v núdzi a že aj napriek zložitej situácii Libanon necháva svoje hranice otvorené pre tých, ktorí sa snažia uniknúť pred vojnou.

Füle spresnil, že EÚ sa snaží čo najlepšie pomáhať krajinám susediacim so Sýriou pri zvládaní problémov s utečencami a pripomenul, že celková pomoc pre Libanon v súvislosti so sýrskou krízou sa zvýšila na 75 miliónov eur v humanitárnej aj nehumanitárnej oblasti.

Nová finančná pomoc od EÚ má pomôcť libanonským úradom lepšie zvládať príliv utečencov a zmierňovať následky, ktoré tento fenomén predstavuje pre krajinu.

Libanon, aj keď je rozlohou najmenšou z krajín susediacich so Sýriou, doteraz prijal najväčší počet utečencov z tejto krajiny. Do konca februára ich zo Sýrie prišlo vyše 325.000. Okrem nich do Libanonu prišlo aj okolo 32.000 Palestínčanov, ktorí dovtedy žili na území Sýrie. Aj preto bude 5 miliónov eur z dnes ohlásenej 30-miliónovej sumy venovaných pre potreby palestínskych utečencov zo Sýrie.