Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

EÚ uvalila sankcie na osoby spojené s väznením Kara-Murzu v Rusku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súčaťou sankcií je zákaz vstupu do krajín EÚ, prechod cez ich územie a zmrazenie majetku.

Brusel 5. júna (TASR) - Európska únia v pondelok oznámila, že v súvislosti s uväznením ruského opozičného politika Vladimira Kara-Murzu uvalila sankcie na deväť ruských občanov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Neskutočne tvrdý trest odňatia slobody jasne dokazuje politické zneužitie ruského súdnictva na potlačenie občianskej spoločnosti a nezávislých hlasov vystupujúcich proti nezákonnej ruskej agresívnej vojne voči Ukrajine," uviedol vo vyhlásení šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Sankcie sa vzťahujú na námestníka ministra spravodlivosti, sudcov a na vysokého väzenského predstaviteľa "zodpovedného za ponižujúce zaobchádzanie, ktoré viedlo k značnému zhoršeniu zdravotného stavu Kara-Murzu", uvádza sa vo vyhlásení.

Súčaťou sankcií je zákaz vstupu do krajín EÚ, prechod cez ich územie a zmrazenie majetku.

Obdobné sankcie v súvislosti s odsúdením popredného kritika Kremľa zaviedli nedávno aj Británia a Litva.

Štyridsaťjedenročný Kara-Murza bol v apríli v Rusku odsúdený za vlastizradu a za kritiku vojny rozpútanej Ruskom voči Ukrajine na 25 rokov väzenia s najvyšším stupňom stráženia.

Proti rozsudku sa Kara-Murza odvolal. Ide o nateraz najprísnejší trest ruskému opozičnému predstaviteľovi za posledné roky.