Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

EÚ pomôže utečencom v Turecku a podporí aj humanitárnu pomoc v Ázii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Komisia pripomenula, že na juhovýchode Turecka neďaleko hraníc so Sýriou žije veľký počet utečencov.

Brusel 2. februára (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že venuje 26 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre zraniteľných utečencov a ich hostiteľských komunít v Turecku. Na tento rok tiež vyčlenila vyše 56 miliónov eur na podporu ľudí v núdzi v Ázii a Tichomorí. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia pripomenula, že na juhovýchode Turecka neďaleko hraníc so Sýriou žije veľký počet utečencov. Vlani vo februári oblasť postihlo jedno z najhorších zemetrasení, čo zhoršilo aj situáciu mnohých utečencov.

Nová finančná pomoc EÚ bude riešiť najkritickejšie humanitárne potreby. Štyri milióny eur sú vyčlenené na vzdelávanie, ďalšie peniaze zaistia ochranné služby zraniteľným komunitám. Okrem toho bude EÚ pomáhať utečencom pri zaisťovaní základných potrieb akými sú voda, hygiena a špecializované zdravotnícke služby.

Ďalších 56 miliónov eur eurokomisia vyčlenila na podporu ľudí v núdzi v Ázii a Tichomorí. Oznámenie o humanitárnej pomoci prichádza pri príležitosti piatkového stretnutia ministrov zahraničných vecí EÚ a krajín ASEAN v Bruseli.

Najviac financií pôjde pre Bangladéš (26,5 milióna eur) a Mjanmarsko (19,2 milióna eur), kde v dôsledku takmer jeden milión rohingských utečencov žije v Bangladéši.

Filipíny z tohto balíka získajú 2,6 milióna eur pre región Mindanao, kde miestne komunity sú vystavené ozbrojenému násiliu a prírodným katastrofám.

EÚ štyri milióny eur venuje na posilnenie pripravenosti na katastrofy v Nepále a 1,7 milióna eur podporí úsilie o pripravenosť na katastrofy v iných častiach tohto regiónu.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)