Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ vyčlení 46 mil. na pomoc líbyjskej pohraničnej a pobrežnej stráži

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyčlenený balík je súčasťou širších opatrení na zastavenie veľkého množstva migrantov odchádzajúcich z pobrežia tejto krajiny smerom do Európy.

Brusel 28. júla (TASR) - Európska únia poskytne 46 miliónov eur na pomoc pre líbyjských pohraničníkov a príslušníkov pobrežnej stráže. Vyčlenený balík je súčasťou širších opatrení na zastavenie veľkého množstva migrantov odchádzajúcich z pobrežia tejto krajiny smerom do Európy. Informovala o tom agentúra AP.

Implementáciu tohto dnes ohláseného programu bude realizovať Taliansko, kde svoju púť končí najviac migrantov, ktorí sa vydávajú na plavbu cez Stredozemné more z pobrežia Líbye. Jeho súčasťou bude poskytovanie vybavenia a výcviku líbyjským pohraničníkom a príslušníkom pobrežnej stráže.

Ako povedala šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, EÚ pracuje na ukončení politickej krízy v Líbyi a súčasne poskytuje pomoc tamojším orgánom, aby boli schopné čeliť migračným tokom a zachraňovať migrantov, zaisťovať rešpektovanie ich ľudských práv a bojovať proti pašerákom.