Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ vyčlenila na humanitárnu pomoc vyše 1,8 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Približne 315 miliónov eur je vyhradených na reakciu na náhle núdzové situácie a nepredvídané humanitárne krízy.

Brusel 12. februára (TASR) - Európska komisia (EK) oznámila, že schválila svoj tohtoročný rozpočet na humanitárnu pomoc vo svete vo výške viac ako 1,8 miliardy eur. Píše sa to v pondelňajšej tlačovej správe EK, informuje spravodajca TASR.

Takmer 200 miliónov eur z vyčlenenej sumy pomôže riešiť dôsledky vysídľovania, potravinovej neistoty, podvýživy či opakujúcich sa epidémií v regióne Sahelu, Stredoafrickej republike a povodí Čadského jazera.

Približne 346 miliónov eur podporí ľudí vo východnej a južnej Afrike postihnutých vojnovým konfliktom v oblasti Veľkých jazier a tých, ktorí boli vysídlení v dôsledku extrémnych klimatických zmien a ozbrojených konfliktov v Sudáne, Južnom Sudáne, Ugande, na Madagaskare, Mozambiku a v Africkom rohu.

Takmer 470 miliónov eur EÚ pridelí na Blízky východ a severnú Afriku v súvislosti s extrémnymi humanitárnymi potrebami v Pásme Gazy ako aj s pretrvávajúcou regionálnou krízou v Sýrii, Libanone či Jemene.

Približne 115 miliónov eur bude smerovať do krajín juhovýchodnej Európy a európskeho susedstva. Riešiť sa budú dôsledky ruskej vojny na Ukrajine, aj financovanie projektov na západnom Balkáne, Kaukaze a dôsledky krízy v Sýrii ako aj trvalé následky po zemetraseniach v Turecku a Sýrii.

Pomoc vo výške 186 miliónov eur pomôže najzraniteľnejšiemu obyvateľstvu v južnej Ázii a Tichomorí. Suma 111,6 milióna eur je vyčlenená pre strednú a južnú Ameriku a Karibik.

Približne 315 miliónov eur je vyhradených na reakciu na náhle núdzové situácie a nepredvídané humanitárne krízy.

Európska komisia poskytuje humanitárnu pomoc od roku 1992 vo viac ako 110 krajinách sveta, píše sa v tlačovej správe EK.