Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ vyslala do Macedónska odborníkov, ktorí posúdia škody od záplav

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tím pozostáva zo šiestich technických odborníkov, vrátane stavebných inžinierov, ktorí majú posúdiť možnosti urýchlenej obnovy zničenej infraštruktúry.

Brusel 13. augusta (TASR) - Európska únia a jej členské štáty vyslali prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ expertný tím, ktorý má pomôcť Macedónsku pri posudzovaní škôd spôsobených nedávnymi povodňami a zosuvmi pôdy.

Tím pozostáva zo šiestich technických odborníkov, vrátane stavebných inžinierov, ktorí majú posúdiť možnosti urýchlenej obnovy zničenej infraštruktúry. Ich misia potrvá od dnes do 24. augusta.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis v stanovisku pre médiá pripomenul, že EÚ v reakcii na prírodné katastrofy v Macedónsku podporí túto bývalú juhoslovanskú republiku.

"Koordinujeme sa a odpovedáme v plnej solidarite na ich volanie o pomoc. Som vďačný všetkým zúčastneným štátom za ich pomoc, ktorá umožnila nasadenie expertného tímu," uviedol eurokomisár. Dodal, že Európska komisia je v úzkom kontakte s príslušnými orgánmi v Skopje.

Macedónsko aktivovalo tzv. mechanizmus civilnej ochrany EÚ (EUCPM) 6. augusta, keď požiadalo o pomoc v nadväznosti na nedávne záplavy a zosuvy pôdy v krajine.

Osem zúčastnených štátov - Francúzsko, Holandsko, Írsko, Maďarsko, Nemecko, Rakúsko, Slovinsko a Spojené kráľovstvo - už v rámci EUCPM ponúklo odborníkov na plnenie úloh požadovaných macedónskou stranou.

Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko bola začiatkom augusta zasiahnutá silnou víchricou, ktorá spôsobila povodne na prítokoch rieky Vardar v oblasti okolo mesta Tetovo v severozápadnej časti krajiny a následne aj zosuvy pôdy.

Nečakane rýchle povodne zapríčinili smrť šiestich ľudí vrátane troch detí a desiatky zranení. Závažné materiálne škody sú hlásené na stovkách domov a pri zosuvoch pôdy došlo k vážnemu narušeniu kľúčovej civilnej infraštruktúry. Mnohé cestné komunikácie boli poškodené, pričom viacero horských dedín zostalo odrezaných od zvyšku sveta.

EÚ okrem nasadenia odborníkov, ktorí majú pomôcť pri odstraňovaní následkov prírodnej katastrofy, sprístupnila aj družicové snímky systému Copernicus, ktoré poskytli záchranným službám cenné informácie pre ich zasahovanie v postihnutých oblastiach.

Mechanizmus civilnej ochrany EÚ uľahčuje spoluprácu pri reakciách na prírodné katastrofy medzi 33 európskymi štátmi - okrem 28 členských krajín EÚ sa k tomuto systému prihlásili aj Čierna Hora, Macedónsko, Island, Nórsko a Srbsko.