Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ vyzvali diplomatov zvážiť možnosť nových sankcií voči Rusku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Premiéri a prezidenti EÚ touto cestou vyzvali Ruskú federáciu, aby odsúdila kroky separatistov a začala s vykonávaním dohôd z Minska.

Brusel 27. januára (TASR) - Lídri Európskej únie požiadali dnes ministrov zahraničných vecí členských krajín, aby zvážili vhodnú odpoveď na obnovenie bojov na východe Ukrajiny - vrátane nových sankcií proti Rusku. Diplomati EÚ sa stretnú na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli vo štvrtok.

"Vyjadrujeme znepokojenie nad zhoršujúcou sa bezpečnostnou a humanitárnou situáciou na východnej Ukrajine. Odsudzujeme zabíjanie civilistov počas ostreľovania ukrajinského mesta Mariupol 24. januára 2015," uvádza sa v spoločnom vyhlásení najvyšších predstaviteľov EÚ.

V spoločnom vyhlásení sa zdôrazňuje skutočnosť, že pribúdajú dôkazy o pokračujúcej a stále rastúcej podpore poskytovanej separatistom zo strany Ruska, a preto Rusko má svoj podiel zodpovednosti. Premiéri a prezidenti EÚ touto cestou vyzvali Ruskú federáciu, aby odsúdila kroky separatistov a začala s vykonávaním dohôd z Minska.

"S ohľadom na zhoršujúcu sa situáciu žiadame nadchádzajúcu Radu EÚ pre zahraničné veci, aby zhodnotila situáciu a aby zvážila všetky vhodné opatrenia, najmä pokiaľ ide o ďalšie reštriktívne kroky, ktorých cieľom je rýchla a komplexná implementácia dohôd z Minska," uvádza sa vo výzve pre ministrov zahraničných vecí.

Premiéri a prezidenti budú rozhodovať o opatreniach predpripravených diplomatmi 12. februára na mimoriadnom summite EÚ, zameranom na bezpečnostné otázky.