Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ vyzvala lobistov na pomoc pri zlepšení registra transparentnosti

Foto: TASR/AP

Konzultácia potrvá 12 týždňov. Jej cieľom je zhromaždiť názory na súčasný režim registrácie zástupcov záujmových skupín, ktorí sa usilujú ovplyvňovať činnosť inštitúcií EÚ.


Brusel 1. marca (TASR) - Európska komisia (EK) začala realizovať verejnú konzultáciu o registri transparentnosti a vyzvala zainteresované stany, aby vyjadrili svoje názory na budúci povinný systém registrácie lobistov pre všetky inštitúcie EÚ.

Konzultácia potrvá 12 týždňov. Jej cieľom je zhromaždiť názory na súčasný režim registrácie zástupcov záujmových skupín, ktorí sa usilujú ovplyvňovať činnosť inštitúcií EÚ. Má tiež vygenerovať pohľady na budúci vývoj tohto systému smerom k povinnej registrácii lobistov, ktorý by sa okrem exekutívy EÚ a Európskeho parlamentu vzťahoval aj na Radu EÚ.

"Musíme ísť ešte za tento (súčasný) rámec a vytvoriť povinný register, ktorý sa bude vzťahovať na všetky tri inštitúcie a zabezpečí úplnú transparentnosť, pokiaľ ide o lobistov, ktorí sa usilujú ovplyvniť tvorbu politiky EÚ," uviedol prvý podpredseda EK Frans Timmermans.

Prvá časť konzultácie si nevyžaduje podrobné znalosti súčasného registra a umožňuje laikom odpovedať na otázky týkajúce sa zásad a rozsahu pôsobnosti. Druhá časť je výzvou určenou tým, ktorí súčasný systém využívajú, aby poskytli názory na jeho praktické fungovanie.

Konzultačné dokumenty sú k dispozícii vo všetkých jazykoch členských štátov s cieľom podnietiť širokú odozvu. Konzultácia sa skončí 24. mája.

Nový systém, ktorý EK chce predložiť ako návrh medziinštitucionálnej dohody, by išiel nad rámec súčasného registra, ktorý Európsky parlament a EK spravujú spoločne, ale ktorý sa nevzťahuje sa na Radu.