Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

EÚ vyzvala USA a Rusko aby zachovali Zmluvu o likvidácii rakiet

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa Európskej komisie M. Kocijančičová pripomenula, že vďaka zmluve INF, ktorá prispela ku koncu studenej vojny bolo zničených takmer 3000 rakiet s jadrovými a konvenčnými hlavicami.

Brusel 22. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) vyzvala v pondelok Spojené štáty a Rusko, aby zachovali Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Exekutíva EÚ označila túto zmluvu za "základný kameň" európskej bezpečnosti.

Hovorkyňa EK pre oblasť zahraničnej politiky Maja Kocijančičová v pondelok predstavila stanovisko EÚ, podľa ktorého USA a Rusko musia zotrvať v konštruktívnom dialógu s cieľom zachovať uvedenú zmluvu a zabezpečiť jej úplnú a overiteľnú implementáciu, čo je "kľúčové z hľadiska európskej a globálnej bezpečnosti".

"Samozrejme očakávame, že Ruská federácia bude riešiť obavy, pokiaľ ide o dodržiavanie tejto zmluvy, podstatným a transparentným spôsobom," dodala Kocijančičová.

Hovorkyňa EK pripomenula, že vďaka zmluve INF, ktorá "prispela ku koncu studenej vojny" bolo zničených takmer 3000 rakiet s jadrovými a konvenčnými hlavicami. Dohoda, ktorá zakázala použitie rakiet s doletom od 500 do 5500 kilometrov, ukončila krízu, ku ktorej došlo v 80. rokoch 20. storočia rozmiestnením sovietskych rakiet RSD-10 s jadrovými hlavicami, namierených na hlavné mestá západného sveta.

Zámer Washingtonu odstúpiť od INF, ktorú podpísali USA s Ruskom v roku 1987, oznámil americký prezident Donald Trump v noci na nedeľu. Podľa Trumpa Moskva túto zmluvu porušuje.