Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ vyzýva Rusko, aby Sencovovi poskytlo primeranú lekársku pomoc

Na archívnej snímke z 25. augusta 2015 ukrajinský režisér Oleh Sencov. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení šéfky európskej diplomacie Federiky Mogheriniovej sa uvádza, že Sencovov zdravotný stav sa rýchlo zhoršuje.

Brusel 10. augusta (TASR) - Európska únia v piatok požiadala Rusko, aby ukrajinskému režisérovi Olehovi Sencovovi, ktorý od 14. mája drží vo väzení protestnú hladovku, poskytlo primeranú lekársku starostlivosť. Informovala o tom rozhlasová stanica Europe 1.

Vo vyhlásení šéfky európskej diplomacie Federiky Mogheriniovej sa uvádza, že Sencovov zdravotný stav sa rýchlo zhoršuje. Uviedla, že v súvislosti s tým od Ruska očakáva, že mu poskytne "primeranú starostlivosť v inštitucionalizovanom lekárskom zariadení v súlade s predbežným opatrením prijatým Európskym súdom pre ľudské práva 25. júla".

Ako sa uvádza vo vyhlásení, "Európska únia dúfa, že medzinárodné normy ľudských práv na (Krymskom) polostrove budú rešpektované a že všetci ukrajinskí občania nezákonne zadržiavaní v Rusku a na Krymskom polostrove budú bezodkladne prepustení".

Europe 1 súčasne informovala, že francúzsky prezident Emmanuel Macron chce o osude ukrajinského režiséra hovoriť v dnešnom telefonickom rozhovore so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

Ukrajinský režisér Oleh Sencov je odporcom anexie polostrova Krym Ruskom, ku ktorej došlo v roku 2014. V tom istom roku ho na Kryme aj zadržali a o rok neskôr ho v Rusku odsúdili na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom vykonať teroristický útok.

Sencov obvinenia popiera a odmietol požiadať Putina o milosť. Koncom júna tak urobila jeho matka.

Sencov si trest stanovený ruským súdom odpykáva vo väzenskom tábore v západosibírskom meste Labytnangi na území Jamalskoneneckého autonómneho okruhu, kde aj 14. mája začal držať protestnú hladovku za prepustenie 65 Ukrajincov väznených v Rusku - vrátane seba -, ktorých nazýva politickými väzňami.

Sencovova sesternica Nataľja Kaplanová tento týždeň informovala, že filmár už prakticky ani nevstáva z postele a žije v úplnej informačnej blokáde V liste, ktorý jej z väzenia doručil Sencovov advokát, režisér píše, že "všetko nie je len zlé, ale katastroficky zlé". V mikroblogu na Facebooku Kaplanová dodala, že Oleh napísal, že "koniec je blízko a nemyslí tým svoje oslobodenie".