Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

EK začala preverovať opatrenia Amazonu na ochranu spotrebiteľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

EK požiadala Amazon, aby jej dodal informácie o svojich opatreniach "predovšetkým v oblasti šírenia nelegálnych produktov a ochrany základných práv", ako to vyžaduje DSA.

Brusel 15. novembra (TASR) – Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že preverí opatrenia spoločnosti Amazon na ochranu spotrebiteľov vo svetle nového Zákone o digitálnych službách (DSA), ktorý nedávno vstúpil do platnosti. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

EK požiadala Amazon, aby jej dodal informácie o svojich opatreniach "predovšetkým v oblasti šírenia nelegálnych produktov a ochrany základných práv", ako to vyžaduje DSA. Spoločnosť má čas na odpoveď do 6. decembra.

DSA vstúpil do platnosti 25. augusta. Jeho cieľom je posilniť postavenie používateľov vrátane maloletých v online prostredí a chrániť ich tým, že sa od určených služieb bude vyžadovať, aby u seba posúdili a zmiernili systémové riziká a zabezpečili spoľahlivé nástroje na moderovanie obsahu.

Hlavnými povinnosťami platforiem sú: posilnenie postavenia používateľov, výrazná ochrana maloletých, starostlivejšie moderovanie obsahu, potláčanie šírenia dezinformácií a tiež väčšia transparentnosť a zodpovednosť.