Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

EÚ začala s Nigériou rokovania o readmisiách a vracaní migrantov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rokovania v nigérijskej metropole Abuja sú súčasťou širšieho partnerstva EÚ s tretími krajinami zameraného na účinnejšie riadenie procesu migrácie.

Brusel 26. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) začala dnes rokovania s Nigériou o readmisnej dohode, ktorá zabezpečí návrat predovšetkým ekonomických migrantov z tohto afrického štátu z Európskej únie do svojej domovskej krajiny.

Rokovania v nigérijskej metropole Abuja sú súčasťou širšieho partnerstva EÚ s tretími krajinami zameraného na účinnejšie riadenie procesu migrácie. EK v rámci európskej migračnej agendy navrhla tento nový rámec 7. júna a minulý týždeň uviedla, že už po štyroch mesiacoch začína prinášať prvé výsledky.

Program partnerstva je zameraný na päť afrických krajín - Niger, Nigériu, Senegal, Mali a Etiópiu.

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos zdôraznil, že Nigéria je strategickým partnerom EÚ v Afrike pre komplexné riadenie migrácie.

"Readmisia a návrat migrantov je jedným z prvkov nášho partnerstva a dnešný začiatok rokovaní je dôležitý krok vpred pre našu spoluprácu," konštatoval Avramopulos. Konzistentná, dôveryhodná a účinná návratová politika pri plnom rešpektovaní ľudských práv je jedným z kľúčových prvkov nového komplexného prístupu s krajinami pôvodu a tranzitu migrantov.

V širšom význame cieľom partnerstva EÚ s africkými krajinami pôvodu a tranzitu utečencov je odstraňovať základné príčiny nelegálnej migrácie, pašovania a obchodovania s ľuďmi ako aj zabezpečenie primeranej ochrany pre migrujúcich ľudí. Do tohto balíka patrí aj otvorenie príležitostí pre legálnu migráciu pri plnom rešpektovaní humanitárnych a ľudských práv.