Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

EÚ zaradila na sankčný zoznam firmy, ktoré podporujú konflikt v Sudáne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prvé reštriktívne opatrenia zamerané na predstaviteľov sudánskeho režimu zahŕňajú šesť právnych subjektov zodpovedných za podporu aktivít narúšajúcich stabilitu a politickú transformáciu Sudánu.

Brusel 22. januára (TASR) - Európski diplomati na pondelňajšej Rade EÚ pre zahraničné veci v Bruseli prijali sankcie voči šiestim subjektom s vplyvom na dianie v Sudáne, kde prebiehajú boje medzi Sudánskymi ozbrojenými silami (SAF) a Silami rýchlej podpory (RSF) a ich príslušnými pridruženými milíciami, informuje spravodajca TASR.

Prvé reštriktívne opatrenia zamerané na predstaviteľov sudánskeho režimu zahŕňajú šesť právnych subjektov zodpovedných za podporu aktivít narúšajúcich stabilitu a politickú transformáciu Sudánu.

Na sankčnom zozname EÚ sa ocitli dve spoločnosti zaoberajúce sa výrobou zbraní a vozidiel pre SAF (Defense Industries System a SMT Engineering), spoločnosť Zadna International Company for Investment Ltd. kontrolovaná SAF a tiež tri spoločnosti zapojené do obstarávania vojenského vybavenia pre RSF (Al Junaid Multi Activities Co Ltd, Tradive General Trading a GSK Advance Company Ltd).

Všetkým uvedeným spoločnostiam budú zmrazené ich aktíva na pôde EÚ a európske spoločnosti majú zakázané im poskytovať priame peňažné prostriedky alebo hospodárske zdroje - či už priamo, alebo nepriamo cez sprostredkovateľov.

Zavedenie sankcií nasleduje po tom, ako šéf diplomacie EÚ Josep Borrell naposledy vlani v novembri v mene Únie dôrazne odsúdil pokračujúce boje medzi SAF a RSF a ich príslušnými pridruženými milíciami, pričom upozornil na dramatickú eskaláciu násilia s početnými ľudskými obeťami v celej krajine, ako aj na porušovanie medzinárodného práva v oblasti ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)