Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rada EÚ zaradila štyroch dalších Sýrčanov na svoj sankčný zoznam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na zozname reštriktívnych opatrení EÚ v podobe zákazu vycestovania a zmrazenia aktív tak figuruje už 261 občanov Sýrie a 67 organizácií či podnikov.

Brusel 19. marca (TASR) - Rada EÚ pre zahraničné veci rozhodla v pondelok v Bruseli zaradiť ďalších štyroch sýrskych občanov na "čierny zoznam" osôb, na ktorých sa vzťahujú reštriktívne opatrenia EÚ proti sýrskemu režimu. Dôvodom je ich úloha pri vývoji chemických zbraní a ich používaní proti civilnému obyvateľstvu.

Ide o rozhodnutie, ktoré je v súlade s politikou EÚ v rámci boja proti šíreniu a používaniu chemických zbraní.

Medzi sankcionované osoby patrí vysokopostavený vojenský predstaviteľ a traja vedci pracujúci v stredisku pre výskum a vedecké štúdie, ktoré je pod kontrolou sýrskej vlády. Toto centrum je zodpovedné za vývoj a výrobu chemických a iných nekonvenčných zbraní, ako aj príslušných raketových nosičov. Na sankčnom zozname EÚ sa nachádza od 1. decembra 2011.

Na zozname reštriktívnych opatrení EÚ v podobe zákazu vycestovania a zmrazenia aktív tak figuruje už 261 občanov Sýrie a 67 organizácií či podnikov. Únia im pripisuje zodpovednosť za násilné represie voči domácemu civilnému obyvateľstvu.

Platné sankcie EÚ voči Sýrii zahŕňajú ropné embargo, obmedzenia určitých investícií, zmrazenie aktív Sýrskej centrálnej banky v EÚ, obmedzenia vývozu zariadení a technológií, ktoré by bolo možné použiť na represie, ako aj zariadení a technológií na monitorovanie alebo odpočúvanie internetovej či telefonickej komunikácie.

Tieto sankčné opatrenia boli naposledy predĺžené 29. mája 2017 a sú platné do 1. júna 2018.

Spravodajca TASR Jaromír Novak