Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ zvažuje kroky voči Poľsku ohľadne kontroverznej justičnej reformy

Archívna snímka Foto: TASR/AP

Poľsko už svoju justičnú reformu opakovane upravilo v snahe uspokojiť Brusel.

Brusel/Varšava 28. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že zvažuje ďalšie kroky voči Poľsku po tom, ako Varšava odmietla odporúčania na úpravu kontroverznej justičnej reformy. Informovala o tom agentúra DPA.

EK vedie voči Poľsku bezprecedentné vyšetrovanie, v rámci ktorého monitoruje dodržiavanie princípov právneho štátu v súvislosti so zásahmi vlády do fungovania ústavného súdu.

Komisia preveruje, či v Poľsku v tomto smere nedochádza k porušovaniu základných hodnôt EÚ. Navrhla tiež sériu odporúčaní, ktoré však Varšava vo štvrtok odmietla ako "neopodstatnené". Prístup EK k celej záležitosti pritom označila za neobjektívny.

Podľa premiérky Beaty Szydłovej jej vláda "neprevezme do poľského právneho systému žiadne odporúčania, ktoré sú nezlučiteľné so záujmami poľského štátu a jej občanov".

V prípade, že nedôjde v sporných bodoch ku konsenzu, Poľsku v krajnom prípade hrozí obmedzenie jeho hlasovacích práv v rámci rozhodovacieho procesu v EÚ. Na takéto rozhodnutie by stačila kvalifikovaná väčšina členských štátov.

Európska komisia "zhodnotí situáciu v náležitom čase", uviedol dnes jej hlavný hovorca Margaritis Schinas.

Poľsko už svoju justičnú reformu opakovane upravilo v snahe uspokojiť Brusel. Podľa európskych právnych expertov však tieto zmeny nie sú dostatočné a stále nie je zaistené nezávislé fungovanie poľského ústavného súdu.