Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Eurobarometer: Väčšina v EÚ je za finančnú i vojenskú pomoc Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyše 80 percent respondentov súhlasí s tým, aby EÚ čo najskôr znížila svoju závislosť od ruských zdrojov energie a masívne investovala do obnoviteľných zdrojov.

Brusel 15. decembra (TASR) - Väčšina občanov Európskej únie stále podporuje opatrenia prijaté v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu. Vyplýva to z jesenného prieskumu Eurobarometer, podľa ktorého sa 70 percent opýtaných domnieva, že EÚ je priestorom stability v nepokojnom svete. Prieskum zverejnila na svojej webovej stránke Európska komisia, informuje TASR.

Poskytovanie humanitárnej pomoci ľuďom postihnutým vojnou na Ukrajine podporuje 89 percent respondentov. S prijímaním ukrajinských utečencov súhlasí 84 percent opýtaných.

S finančnou podporou Ukrajine súhlasí 72 percent občanov EÚ. Rovnaký podiel ľudí podporuje aj sankcie uvalené na Rusko za inváziu. Šesť z desiatich opýtaných súhlasí, aby EÚ financovala nákup a dodávky vojenského vybavenia na Ukrajinu a rovnaký počet ľudí súhlasí aj s udelením štatútu kandidátskej krajiny pre Ukrajinu.

Väčšina (57 percent) je tiež spokojná s tým, ako EÚ na inváziu zareagovala. Spokojnosť s reakciou svojich národných vlád vyjadrilo 54 percent občanov EÚ.

Celkovo 28 percent respondentov tiež považuje vojnu na Ukrajine a migráciu za najväčšie výzvy, ktorým EÚ v súčasnosti čelí. Vyše 20 percent opýtaných považuje za dôležité výzvy aj situáciu vo svete a infláciu. Vlani najviac znepokojovalo ľudí zvyšovanie cien.

Vyše 80 percent respondentov súhlasí s tým, aby EÚ čo najskôr znížila svoju závislosť od ruských zdrojov energie a masívne investovala do obnoviteľných zdrojov.

Viac ako dve tretiny občanov EÚ (69 percent) sú za spoločnú zahraničnú politiku členských štátov a viac ako tri štvrtiny Európanov (77 percent) podporujú spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku. Takmer sedem z desiatich respondentov (69 percent) podporuje myšlienku spoločnej európskej politiky v oblasti migrácie. Zároveň sa 75 percent účastníkov prieskumu vyjadrilo za posilnenie vonkajších hraníc EÚ.

Budúcnosť Európskej únie vníma optimisticky 61 percent opýtaných.