Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Eurokomisár Avramopulos ostro kritizoval Donalda Tuska pre kvóty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Thierry Monasse

Tusk konštatoval, že prerozdeľovanie utečencov v rámci EÚ na základe kvót je neefektívne a vysoko kontroverzné. Podľa Avramopulosa poľský politik podkopáva princíp solidarity.

Štrasburg/Brusel 12. decembra (TASR) - Za "neeurópsky" a "neprijateľný" označil v utorok v Štrasburgu eurokomisár zodpovedný za migráciu Dimitris Avramopulos obsah pripravovaného pracovného dokumentu predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Ten podľa eurokomisára nezohľadňuje a popiera spoločnú prácu z uplynulých rokov.

Bývalý poľský premiér a najvyšší predstaviteľ Európskej únie v materiáli konštatoval, že prerozdeľovanie utečencov v rámci EÚ na základe kvót je "neefektívne" a "vysoko kontroverzné". Doterajšie skúsenosti podľa neho ukazujú, že kauza povinných kvót je "mimoriadne rozdeľujúca", otázke sa dostalo neprimerane mnoho pozornosti v porovnaní s jej praktickým významom a celý prístup sa ukázal ako neúčinný.

Tusk tým zrejme narážal na fakt, že sa nepodarilo prerozdeliť plánovaný počet utečencov na základe rozhodnutia Európskej komisie spred dvoch rokov a že Poľsko, ako aj Česko a Maďarsko odmietajú i v súčasnosti realizáciu tohto plánu v praxi.

Podľa Avramopulosa je Tuskovou úlohou ako predsedu Európskej rady chrániť jednotu a princípy Európskej únie, avšak predmetný dokument podkopáva jeden z najdôležitejších pilierov európskeho projektu - princíp solidarity. "Európa nemôže bez solidarity existovať," vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA eurokomisár a podľa MTI dodal, že solidarita nie je "menu á la carte".

Účastníci blížiaceho sa summitu EÚ by mali pri tejto príležitosti hovoriť opäť i o reforme európskeho azylového systému s dôrazom na otázku, ako v budúcnosti odbremeniť utečeneckou krízou osobitne zasiahnuté krajiny.

Kým Európska komisia a viaceré krajiny vrátane Nemecka sú za schválenie koncepcie, ktorá by pri silnom prúde migrantov predpokladala ich prerozdeľovanie vrátane povinnosti členských krajín prijať ich, spomínané krajiny Vyšehradskej štvorky takéto donucovanie v danej otázke odmietajú.