Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Eurokomisár Oettinger spôsobil škandál, urazil tri krajiny EÚ

Günther Oettinger Foto: TASR/Martin Baumann

Rumunsko, Taliansko a Bulharsko žiadajú vysvetlenie od eurokomisára, ktorý vyhlásil, že v týchto troch krajinách s nedá takmer vládnuť.

Brusel 30. mája (TASR) - Veľvyslanci zo Stáleho zastúpenie Bulharska, Rumunska a Talianska pri Európskej únii dnes v Bruseli v koordinovanom diplomatickom úsilí žiadali eurokomisára pre energetiku Günthera Oettingera o vysvetlenie jeho výrokov, podľa ktorých sa v týchto krajinách "takmer nedá vládnuť."

Podľa dostupných diplomatických zdrojov, na ktoré sa odvoláva rumunská tlačová agentúra Agerpress, veľvyslanci pri EÚ z uvedených troch štátov dnes viacerými formami - písomne aj telefonicky -, žiadali od kabinetu nemeckého eurokomisára vysvetlenie jeho utorňajších výrokov. Diplomati chceli okrem iného zistiť, či jeho výroky citované v tlači sú pravdivé alebo iba vytrhnuté z kontextu.

"Mám obavy o krajiny, v ktorých, všeobecne povedané, je takmer nemožné vládnuť: Bulharsko, Rumunsko, Taliansko," povedal Oettinger podľa nemeckého denníka Bild, počas svojho prejavu na utorňajšom stretnutí Nemecko-belgicko-luxemburskej obchodnej komory v Bruseli.

Oettinger upozornil, že v Európe príliš veľa ľudí si myslí, že veci sú v poriadku, aj keď v skutočnosti je Európska únia jasným prípadom inštitúcie, ktorú treba radikálne reštrukturalizovať.

"Dokonca ani v Bruseli, skutočný rozsah problémov nebol identifikovaný. Namiesto toho, aby sa venovala vlastnej kríze, EÚ konala ako charitatívne združenie pre zvyšok sveta," povedal Oettinger, ktorý v Nemecku patrí do Kresťansko-demokratickej strany.

Po prvých kritických ohlasoch na svoj prejav komisár Oettinger v stredu ráno prostredníctvom sociálnej siete Twitter uviedol, že išlo o jeho osobné názory na to, že Európa sa nachádza v zložitej situácii a proces reforiem sa ešte neskončil.

V stredu poobede sa k záležitosti stručne vyjadril aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý uviedol, že Oettinger sa vyjadroval vo svojom vlastnom mene a nepredniesol názor komisie. Hovorkyňa EK Pia Ahrenkilde-Hansenová túto informáciu potvrdila a dodal, že komisia odmieta komentovať utorňajšie výroky jedného zo svojich členov.

Diplomati z Bulharska, Rumunska a Talianska akreditovaní pri EÚ sa dnes zhodli v názore, že im takéto vysvetlenie nestačí a preto vyvinuli koordinovaný postup žiadajúc od komisára Oettingera presnejšie vysvetlenie jeho výrokov.