Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Hahna znepokojuje Turecko, chce hovoriť o jeho členstve v EÚ

Eurokomisár pre susedskú politiku a rozšírenie Johannes Hahn, archívne foto. Foto: TASR/AP

Eurkomisár poukázal na nezrovnalosti pri tureckom referende o zmene ústavy, na ktoré upozornili Rada Európy (RE) aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Brusel 26. apríla (TASR) – Napäté vzťahy a pretrvávajúce obavy z diania v Turecku dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) vyjadril eurokomisár pre rozširovanie Johannes Hahn. Poukázal na nezrovnalosti pri tureckom referende o zmene ústavy, na ktoré upozornili Rada Európy (RE) aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Hahn chce otvoriť debatu o vzťahoch medzi Úniou a Tureckom.

Eurokomisára znepokojuje turecké referendum o ústavných zmenách zo 16. apríla z troch dôvodov. Poukázal na zistenia Rady Európy, ktorá ešte v marci varovala, že navrhované zmeny v tureckej ústave, posilňujúce právomoci prezidenta, môžu viesť k nastoleniu autoritárskeho režimu. "Po implementácii ústavných zmien sa Turecko ešte viac vzdiali od európskych štandardov, hlavne pre zmenu rozdelenia moci a oslabenie nezávislosti justície," uviedol Hahn.

Pripomenul aj zistenie organizácie OBSE, ktorá mala v Turecku počas referenda pozorovateľov. OBSE vo svojej správe konštatovala, že hlasovanie nebolo spravodlivé, podporovatelia a odporcovia ústavných zmien nemali rovnaké možnosti na kampaň pred hlasovaním a voliči nemali k dispozícii nezávislé informácie o plebiscite.

Konečnú správu o referende v Turecku by OBSE mala zverejniť v najbližších dňoch. Eurokomisár vyzval na riadne prešetrenie nezrovnalostí, na ktoré doteraz poukázala.

Tretím znepokojením je pre eurokomisára rozdelenie tureckej spoločnosti, ktoré je dôsledkom tesného výsledku referenda. "Obe strany sa nevedia zhodnúť na základnom smerovaní Turecka," vyhlásil Hahn.

V závere vystúpenia v EP navrhol otvorenú diskusiu o nastavení vzťahov medzi Tureckom a EÚ. Prvá príležitosť na takúto debatu bude v piatok na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ na Malte.

K Turecku sa vyjadrili aj jednotlivé skupiny v EP. Najväčšia z nich, Európska ľudová strana, chce koniec prístupových rokovaní s Ankarou a ponuku partnerstva. Na nové nastavenie vzťahov medzi Tureckom a EÚ vyzvali aj liberáli a skupina konzervatívcov a reformátorov.