Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Eurokomisári si minútou ticha uctili obete útokov v Izraeli

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová zdôraznila, že teroristi z Hamasu v Izraeli chladnokrvne zavraždili stovky nevinných civilistov vrátane žien a detí a mnoho ďalších uniesli.

Brusel 11. októbra (TASR) - Členovia Európskej komisie (EK) si v stredu uctili minútou ticha obete teroristických útokov v Izraeli. Šéfka EK Ursula von der Leyenová pri tejto príležitosti uistila, že Európa stojí pri Izraeli. TASR o tom informuje na základe tlačovej správy EK.

Eurokomisári si uctili obete útoku palestínskych militantov na Izrael na pravidelnom týždennom zasadnutí kolégia EK, za prítomnosti izraelského veľvyslanca pri EÚ Chaima Regeva, uvádza spravodajca TASR.

Von der Leyenová zdôraznila, že teroristi z Hamasu v Izraeli chladnokrvne zavraždili stovky nevinných civilistov vrátane žien a detí a mnoho ďalších uniesli.

"Títo nevinní ľudia boli zabití z jediného dôvodu. Za to, že sú Židia a žijú v štáte Izrael... Pri definovaní tohto druhu hrôzy musíme mať jasno. Je to terorizmus. A je to vojnový akt," vyhlásila šéfka EK.

Na tieto hrôzy môže EÚ podľa nej zareagovať len jediným spôsobom: že bude stáť pri Izraeli a plne podporí jeho právo na obranu vlastného územia a obyvateľstva.

Teroristické činy Hamasu nemožno nijako ospravedlniť a nemajú nič spoločné s legitímnymi ašpiráciami palestínskeho ľudu, zdôraznila von der Leyenová.

V súčasnej situácii EÚ podľa nej musí dôkladne preskúmať všetku finančnú podporu, ktorú poskytuje Palestínčanom. Ubezpečila však, že humanitárna pomoc pre palestínske obyvateľstvo ohrozená nebude. Podľa jej slov Hamas ani žiadna iná teroristická organizácia nikdy nedostala žiadne peniaze od EÚ.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)