Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Eurokomisárka Jourová ocenila boj Ukrajiny proti korupcii

Na archívnej snímke podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Foto: TASR Jakub Kotian

Eurokomisia v novembri odporučila, aby 27-členná EÚ oficiálne začala prístupové rokovania, keď Ukrajina splní niekoľko zvyšných podmienok vrátane ďalšieho posilňovania protikorupčných opatrení.

Kyjev 28. novembra (TASR) - Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok v Kyjeve pochválila boj Ukrajiny proti korupcii. Dodala však, že v krajine, ktorá dúfa vo vstup do Európskej únie, treba urobiť v tomto smere ešte viac. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Eurokomisia v novembri odporučila, aby 27-členná EÚ oficiálne začala prístupové rokovania, keď Ukrajina splní niekoľko zvyšných podmienok vrátane ďalšieho posilňovania protikorupčných opatrení. Začatie prístupových rokovaní s Ukrajinou majú schvaľovať lídri Únie na summite v decembri.

Podpredsedníčka EK Jourová v pondelok na tlačovej konferencii v Kyjeve porovnala súčasné snahy Ukrajiny so situáciou v roku 2017 a vyhlásila, že je ohromená zlepšením.

"Necítila som tú energiu a silné odhodlanie. Dnes som v úplne inom štáte v porovnaní s rokom 2017. Myslím si, že Ukrajinci sú už otrávení starou Ukrajinou a chcú nový (spoločenský) systém. Chcú vidieť dobre fungujúce inštitúcie, trestné stíhanie a vyšetrovanie prípadov organizovaného zločinu korupcie na všetkých úrovniach – nie iba veľkých rýb, ale aj na nižších úrovniach," povedala Jourová.

Prípady úplatkárstva sú čoraz viditeľnejšie, pretože Ukrajina sa zlepšuje v ich odhaľovaní, ocenila komisárka. Informovala, že toto posolstvo prinesie do Bruselu a členským štátom, ktoré v súčasnosti diskutujú o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou.

Dodala však, že ešte stále sú určité opatrenia, ktoré treba urobiť, napríklad prijať zákon o lobingu.

"Potrebné sú dobré zákony, silné inštitúcie a správni ľudia na správnych miestach. Mám veľmi silný pocit, že teraz je to primerané," uviedla.

Jourová takisto zdôraznila, že EÚ sa musí zamyslieť nad svojou kapacitou, pokiaľ ide o prijímanie nových členov, a "upraviť tento systém".

Rozhovory o členstve v EÚ trvajú dlhé roky, keďže kandidátske krajiny musia pred vstupom do Únie splniť rozsiahle právne a ekonomické kritériá. Únia tiež nie je ochotná prijať krajinu, ktorá je vo vojne.

Politička z Českej republiky mala tlačovú konferenciu po stretnutiach s ukrajinským premiérom, ministrom spravodlivosti a šéfmi protikorupčných orgánov, napísala agentúra Bloomberg News.