Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia má dlhodobé ciele pre krajiny Východného partnerstva

Josep Borrell, foto z archívu. Foto: TASR

Východné partnerstvo vzniklo s cieľom posilniť a prehĺbiť politické a hospodárske vzťahy medzi EÚ, jej členskými štátmi a Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou.

Brusel 18. marca (TASR) - Európska komisia (EK) a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v stredu predložili návrh dlhodobých politických cieľov Východného partnerstva na obdobie po roku 2020.

Tieto ciele sú zamerané na zintenzívnenie obchodu, posilnenie vzájomných prepojení a prehĺbenie hospodárskej integrácie s Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou. Rovnako je snaha EK posilniť demokratické inštitúcie, právny štát, zvyšovanie odolnosti životného prostredia a odolnosti proti zmenám klímy, podporiť digitálnu transformáciu a presadzovať spravodlivú a inkluzívnu spoločnosť v skupine šiestich východoeurópskych susedov.

Borrell v správe pre médiá uviedol, že i Východné partnerstvo zostáva aj naďalej jedným z kľúčových prvkov zahraničnej politiky EÚ, pričom sa dôraz bude klásť na spoločné priority a výzvy.

Eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi v tejto súvislosti skonštatoval, že Únia vyslala svojim východným partnerským krajinám jasný signál. Podľa jeho slov EÚ pomôže krajinám z tejto skupiny budovať silné hospodárstva a vytvárať rast a pracovné miesta prilákaním priamych zahraničných investícií a posilnením konektivity v kľúčových sektoroch ako je doprava, energetika a životné prostredie. "Budeme úzko spolupracovať na riešení súčasných výziev vo všetkých oblastiach vrátane prebiehajúcej pandémie COVID-19," opísal situáciu Várhelyi.

Spolupráca medzi EÚ a krajinami Východného partnerstva bude zameraná na nové politické priority, aby sa podporila ekologická transformácia, digitálna transformácia a rozvoj hospodárstiev, ktoré by prinášali výhody pre všetkých, najmä viac pracovných príležitostí pre mládež a presadzovanie rodovej rovnosti.

Východné partnerstvo vzniklo v roku 2009 s cieľom posilniť a prehĺbiť politické a hospodárske vzťahy medzi EÚ, jej členskými štátmi a Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou. Partnerstvo sa vyvíja v súlade so záujmami, ambíciami a pokrokom každého partnera, čím umožňuje ku každému z nich pristupovať jednotlivo, zároveň však umožňuje pružne riešiť spoločné a globálne výzvy a posilňovať regionálnu integráciu.

Komisia a Európska služba pre vonkajšiu činnosť očakávajú, že členské štáty EÚ a krajiny Východného partnerstva schvália návrh dlhodobých politických cieľov ešte pred summitom EÚ - Východné partnerstvo v júni 2020.

Spravodajca TASR Jaromír Novak