Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia má nové usmernenia pre výsadbu stromov aj ochranu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybné hospodárstvo Virginijus Sinkevičius uviedol, že pre vyliečenie pľúc Európy je potrebná pomoc každého.

Brusel 21. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov zverejnila dva súbory usmernení pre novú lesnú stratégiu EÚ. Pomôžu posilniť ochranu, obnovu a odolnosť lesov v EÚ v meniacej sa klíme, zlepšiť ich množstvo a kvalitu, informuje spravodajca TASR.

EK zdôraznila, že lesy sú "pľúcami zeme" a zohrávajú zásadnú úlohu pri udržiavaní zdravia a blahobytu ľudí aj planéty.

Eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybné hospodárstvo Virginijus Sinkevičius uviedol, že pre vyliečenie pľúc Európy je potrebná pomoc každého. "Usmernenia nám pomôžu dosiahnuť dva kľúčové ciele – chrániť naše lesy a pralesy, ktorých v Európe zostáva tak málo, a na druhej strane, zvýšime počet a kvalitu lesov dodržiavaním zásady správny strom na správnom mieste," vysvetlil komisár.

Usmernenia o zalesňovaní, obnove lesov a výsadbe stromov poskytujú súbor praktických odporúčaní pre úrady, vlastníkov lesov a pôdy, manažérov a občiansku spoločnosť, ktoré sú priaznivé pre biodiverzitu.

Prostredníctvom aktívnej výsadby a prirodzenou obnovou lesov sa má splniť prísľub, že do roku 2030 pribudnú v EÚ tri miliardy dodatočných stromov.

Komisia pripomenula, že lesy sú bohaté na biodiverzitu, sú jedny z najbohatších ekosystémov EÚ a sú dôležité v boji proti klimatickým zmenám, lebo ukladajú značné zásoby uhlíka. Poskytujú tiež biotopy pre mnohé ohrozené a endemické druhy v EÚ a sú aj príkladmi európskeho prírodného dedičstva.

V súčasnosti tvoria pôvodné lesy len tri percentá z celkovej rozlohy zalesnenej plochy a 1,2 percenta územia EÚ. Ich rozloženie je veľmi nerovnomerné: až 90 percent pôvodných lesov je na území Švédska, Bulharska, Fínska a Rumunska.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)