Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EK odmieta Erdoganove obvinenia, že neplní záväzky migračnej dohody

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Európska únia si plní záväzky, ktoré dala Turecku v rámci dohody zameranej na zastavenie toku migrantov do Európy. Uviedol to dnes hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas.

Brusel 26. júla (TASR) - Európska únia si plní záväzky, ktoré dala Turecku v rámci dohody zameranej na zastavenie toku migrantov do Európy. Uviedol to dnes podľa agentúry DPA hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas.

Reagoval tým na obvinenie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý v rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu ARD tvrdil opak.

"Európska únia rešpektuje svoje záväzky a dohady o opaku nie sú pravdivé," vyhlásil Schinas. Dodal, že na pomoc utečencom v Turecku už EÚ vyčlenila 740 miliónov eur.

Uviedol tiež, že toto číslo v dohľadnej dobe výrazne porastie, pričom koncom júla by už malo predstavovať 2,1 miliardy eur. Celková finančná čiastka, ktorú sa EÚ v rámci zmienenej dohody zaviazalo poslať do Turecka, predstavuje tri miliardy eur.

Tieto prostriedky sú však podľa Schinasových slov určené "utečencom a hostiteľským komunitám, a nie Turecku a (tamojšej) vláde".

Európska komisia však podľa hovorcu aj napriek nedorozumeniam očakáva, že spolupráca s Tureckom v rámci migračnej dohody bude pokračovať.