Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia predložila stratégiu boja proti organizovanému zločinu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Komisia pripomenula, že organizované zločinecké skupiny sa naďalej vyvíjajú, čo dokazuje aj ich rýchla adaptácia na pandémiu koronavírusu.

Brusel 14. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu predložila novú stratégiu EÚ na boj proti organizovanej trestnej činnosti, ktorá sa zameriava na posilnenie presadzovania práva a justičnej spolupráce, boj proti štruktúram organizovaného zločinu, odstránenie príjmov z trestnej činnosti a reakciu na technologický vývoj.

Komisia pripomenula, že organizované zločinecké skupiny sa naďalej vyvíjajú, čo dokazuje aj ich rýchla adaptácia na pandémiu koronavírusu. Organizované zločinecké skupiny sa v Európe zapájajú do rôznych trestných činností, prevláda najmä obchodovanie s drogami, majetková trestná činnosť, podvody, prevádzačstvo a obchodovanie s ľuďmi. V roku 2019 predstavovali príjmy z trestnej činnosti na hlavných zločineckých trhoch jedno percento HDP EÚ, čiže okolo 139 miliárd eur.

Stratégia predstavila nástroje a opatrenia, ktoré sa majú prijať počas nasledujúcich piatich rokov s cieľom narušiť cezhraničné obchodné modely a štruktúry zločineckých organizácií pôsobiacich v reálnom aj online prostredí. EK totiž upozornila, že moderní zločinci čoraz viac využívajú nové technológie a využijú každú príležitosť na rozšírenie svojho protiprávneho konania. Nová stratégia EK chce zasiahnuť zločincov na najcitlivejšom mieste a oslabiť ich obchodný model, ktorý využíva nedostatočnú koordináciu medzi štátmi.

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v tejto súvislosti spresnila, že je nevyhnutné zintenzívniť boj proti organizovaným zločineckým skupinám, ktoré sú najväčšou hrozbou pre našu bezpečnosť. "Sú vysoko profesionálne a nadnárodné: 70 percent zločineckých skupín pôsobí vo viac ako troch členských štátoch. Rýchlo sa adaptovali na pandémiu, pohybujú sa v online priestore a predávajú falošné alebo neexistujúce liečebné postupy. Zistili sme pokusy o podvodné predaje viac ako jednej miliardy dávok vakcín," opísala situáciu v správe pre médiá.

Podľa jej slov nová päťročná stratégia znamená prejsť od príležitostnej policajnej spolupráce k stálym policajným partnerstvám, ktoré budú pozorne sledovať peňažné stopy.

Cieľom stratégie je: zlepšiť spoluprácu v oblasti presadzovania práva a justičnej spolupráce lebo 65 percent zločineckých skupín pôsobiacich v EÚ pozostáva z občanov s viacnásobnou štátnou príslušnosťou; účinnejšie podporovať vyšetrovania s cieľom narušiť štruktúry organizovanej trestnej činnosti a zamerať sa na trestné činy s vysokou a osobitnou prioritou; zaistiť, aby sa trestná činnosť nevyplácala, keďže vyše 60 percent zločineckých sietí v EÚ sa zapája do korupcie a viac ako 80 percent využíva ako priestor pre svoje činnosti legitímne podniky, pričom sa skonfiškuje len jedno percento majetku pochádzajúceho z trestnej činnosti a nakoniec pripraviť presadzovanie práva a súdnictvo na digitálny vek, lebo až 80 percent trestných činov má digitálnu zložku a presadzovanie práva a súdnictvo potrebujú rýchly prístup k digitálnym stopám a dôkazom.

Komisia v rámci novej iniciatívy navrhla začať aj nové rokovania o dohode o spolupráci s Interpolom a predložila stratégiu zameranú na boj proti obchodovaniu s ľuďmi.

Predložená stratégia je súčasťou širšieho úsilia EÚ o posilnenie bezpečnosti pre všetkých obyvateľov Európy a vychádza z najnovšieho štvorročného hodnotenia hrozieb závažnej a organizovanej trestnej činnosti, ktoré 12. apríla 2021 vypracoval Europol.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)