Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia prehodnotí vyplácanie rozvojovej pomoci Palestínčanom

Príbuzní oplakávajú ľudí, ktorí zahynuli pri izraelskom nálete v meste Gaza v pondelok 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Preskúmanie podpory pre Palestínčanov sa netýka humanitárnej pomoci v rámci európskych operácií civilnej ochrany a humanitárnej pomoci.

Brusel 9. októbra (TASR) – Európska komisia (EK) v pondelok večer spresnila vyhlásenie, ktoré poobede zverejnil eurokomisár pre politiku susedstva a rozšírenie Oliver Várhelyi. Uviedol, že EÚ po útoku Hamasu na Izrael dočasne zastavila vyplácanie rozvojovej pomoci pre Palestínčanov a prehodnocuje podporu v hodnote 691 miliónov eur. Informuje o tom spravodajca TASR.

Eurokomisia v správe pre médiá zdôraznila, že jednoznačne odsudzuje teroristické útoky Hamasu proti Izraelu a spresnila, že v dôsledku týchto udalostí začína "naliehavú revíziu pomoci EÚ pre Palestínu".

"Cieľom ... je zabezpečiť, aby žiadne financovanie EÚ nepriamo neumožnilo žiadnej teroristickej organizácii útočiť proti Izraelu. Komisia rovnako preskúma, či vzhľadom na zmenené okolnosti bude potrebné upraviť jej programy podpory pre palestínske obyvateľstvo a pre Palestínsku samosprávu," uvádza sa vo vyhlásení.

Preskúmanie urobí čo najskôr a všetky potrebné opatrenia bude koordinovať s členskými štátmi EÚ a partnermi. EK spresnila, že v najbližšom čase sa neplánovali žiadne platby EÚ v prospech palestínskej strany a tak nedôjde k pozastaveniu platieb.

Preskúmanie podpory pre Palestínčanov sa netýka humanitárnej pomoci v rámci európskych operácií civilnej ochrany a humanitárnej pomoci.

V podobnom duchu sa vyslovil aj Várhelyi. Uviedol, že Európska komisia ako najväčší darca pre Palestínčanov podrobuje preskúmaniu celé rozvojové portfólio v hodnote 691 miliónov eur. Jeho vyhlásenie narazilo na veľký tlak to strany európskych novinárov v Bruseli, ktorí sa pýtali či sa pozastavená pomoc týka len pásma Gazy alebo aj Západného brehu Jordánu a či o tomto kroku boli vopred informované aj členské štáty EÚ. Španielsko totiž po Várhelyiho vyhlásení oznámilo, že s pozastavení pomoci nesúhlasí. Šéf španielskej diplomacie José Manuel Albares sa preto telefonicky skontaktoval s Várhelyim.

Európska únia na roky 2021 až 2024 prisľúbila celkovo 1,8 miliardy eur subjektom Palestínskej samosprávy a vlani poslala palestínskym subjektom približne 300 miliónov eur. Z tejto sumy Palestínska samospráva vypláca mzdy štátnych zamestnancov, financuje projekty na pomoc utečencom prostredníctvom agentúr OSN a niektorých mimovládnych organizácií.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)