Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EK privítala pozíciu členských štátov k Európskemu obrannému fondu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministri sa na tomto prístupe dohodli v pondelok večer v rámci prvého dňa zasadnutia Rady pre zahraničné záležitosti v Bruseli.

Brusel 20. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok privítala dohodu ministrov obrany a zahraničných vecí členských štátov EÚ o spoločnej pozícii k Európskemu obrannému fondu (EDF). Ministri sa na tomto prístupe dohodli v pondelok večer v rámci prvého dňa zasadnutia Rady pre zahraničné záležitosti v Bruseli.

Komisia v správe pre médiá pripomenula, že EDF je významnou iniciatívou v oblasti obrany s cieľom podporiť spoluprácu pri vývoji technológií a vybavenia potrebných na riešenie spoločných problémov v oblasti obrany a bezpečnosti.

Vytvorenie tohto fondu oznámil predseda EK Jean-Claude Juncker ešte v septembri 2016. V júni tohto roku eurokomisia v rámci dlhodobého rozpočtu EÚ (2021-27) navrhla vyčleniť pre EDF sumu 13 miliárd eur. Navrhnutá suma by mala poskytnúť potrebnú finančnú silu pre cezhraničnú spoluprácu v oblasti obranných výskumných a vývojových projektov pre najnovšie a interoperabilnejšie technológie a zariadenia, ako sú šifrovaný softvér či technológie bezpilotných lietadiel (drony).

Rada ministrov prijala svoju pozíciu (čiastočný všeobecný prístup) k tomuto návrhu v pondelok. Podľa slov eurokomisárky pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elžbiety Bieňkowskej ide o pokrok z hľadiska dosiahnutia dôraznejšej obrannej spolupráce v Európe a európskej obrannej samostatnosti.

Bieňkowská vyjadrila nádej, že aj Európsky parlament čoskoro schváli svoju pozíciu k tomuto fondu, a vyzvala obe spoluzákonodarné inštitúcie, aby neotáľali s rokovaniami a dohodli sa na spoločnej pozícii.

Európsky obranný fond poskytne 4,1 miliardy eur na priame financovanie konkurenčných a spoločných výskumných projektov, najmä vo forme grantov. Okrem výskumnej fázy bude k dispozícii 8,9 miliardy eur na doplnenie investícií členských štátov do obrany prostredníctvom spolufinancovania nákladov na vývoj prototypov a na fázy certifikácie a testovania.

Projekty vyvinuté v kontexte Stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO) alebo tie, ktoré zapájajú do výroby malé a stredné podniky (oprávnené na túto spoluprácu), budú mať prospech z vyšších sadzieb spolufinancovania.

Komisia takisto navrhla, aby až päť percent rozpočtového zloženia EDF smerovalo na podporu takzvaných disruptívnych technológií na obranu, čo je dôležité na zabezpečenie dlhodobej konkurencieschopnosti obranného priemyslu EÚ.

Spravodajca TASR Jaromír Novak