Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia vybrala 25 ľudí a členov poradného zboru mládeže EÚ

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Akčný plán pre mládež spoločne vytvoril poradný zbor mládeže na roky 2021 – 2023 a do jeho vykonávania sa zapojí poradný zbor na roky 2023 – 2025.

Brusel 11. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok, pred Medzinárodným dňom mládeže (12. augusta), oznámila, ktorých 25 mladých ľudí vybrala za členov poradného zboru mládeže Európskej únie pre medzinárodné partnerstvá na roky 2023 – 2025. Informuje o tom spravodajca TASR.

Poradný zbor bude radiť eurokomisárke pre medzinárodné partnerstvá Jutte Urpilainenovej a Generálnemu riaditeľstvu EK pre medzinárodné partnerstvá, pokiaľ ide o účasť mládeže na vonkajšej činnosti EÚ a silnejšie postavenie Únie v tejto oblasti.

Ide už o druhý poradný zbor mládeže pre medzinárodné partnerstvá, prvému skončil mandát v júli.

Členovia zboru boli vybraní prostredníctvom verejnej výzvy, do ktorej sa prihlásilo viac ako 4500 uchádzačov zo 150 krajín. Počas nasledujúcich dvoch rokov bude zbor tvoriť 14 žien a 11 mužov vo veku 19 – 29 rokov. Desať členov pochádza z Afriky, šesť z Ázie, jeden z Tichomoria, päť z Latinskej Ameriky a Karibiku a traja z Európskej únie (Fínsko, Rumunsko a Španielsko).

EÚ počas mandátu komisárky Urpilainenovej zvýšila dôraz na proaktívnu spoluprácu s mladými ľuďmi s cieľom podporiť udržateľný rozvoj na celom svete. Túto víziu partnerstva s mladými ľuďmi, ako základnými aktérmi zmeny k demokratickejšej, rovnocennejšej, inkluzívnejšej a mierovejšej spoločnosti, spresňuje Akčný plán pre mládež v rámci vonkajšej činnosti EÚ, prijatý v októbri 2022.

Akčný plán pre mládež spoločne vytvoril poradný zbor mládeže na roky 2021 – 2023 a do jeho vykonávania sa zapojí poradný zbor na roky 2023 – 2025.