Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia vyzýva Budapešť pre sporné zákony na otvorený dialóg

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans vyhlásil, že v Maďarsku zatiaľ nie je ohrozený právny štát, ale finálne stanovisko vyriekne eurokomisia koncom apríla.

Brusel 12. apríla (TASR) – Na otvorený dialóg o sporných zákonoch, ktoré Budapešť v ostatných týždňoch prijala, a o Európskej únii dnes maďarskú vládu vyzvala Európska komisia (EK). Prvý podpredseda EK Frans Timmermans vyhlásil, že v Maďarsku zatiaľ nie je ohrozený právny štát, ale finálne stanovisko vyriekne eurokomisia koncom apríla.

"Nedávno prijatá novela vysokoškolského zákona robí starosti mnohým politikom a akademikom, mnohí to vnímajú ako snahu zavrieť Stredoeurópsku univerzitu (CEU)," vyhlásil Timmermans. Skonštatoval, že kritika zaznela od portugalského eurokomisára Carlosa Moedasa a maďarského eurokomisára Tibora Navracsicsa aj z prostredia mimo EÚ.

Timmermans uviedol, že EK je momentálne "v štádiu posudzovania" vysokoškolského zákona, či je v súlade s legislatívou EÚ. Výsledky právnej analýzy ponúkne koncom apríla.

"CEU je perlou strednej Európy, ktorá formovala novú generáciu európskych lídrov. CEU má obrovskú hodnotu, a preto si zaslúži byť zachovaná," vyhlásil eurokomisár. Vyslovil sa za zachovanie akademickej slobody a presadzovanie otvorenosti a európskej spolupráce.

Podľa schválenej novely vysokoškolského zákona bude môcť zahraničná univerzita pôsobiť na maďarskom území jedine v prípade, ak funguje aj v štáte svojho pôvodu. Ďalej bude potrebné do pol roka od nadobudnutia účinnosti novely uzatvoriť príslušnú medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a daným štátom.

Eurokomisia kriticky vníma aj kroky Budapešti týkajúce sa financovania mimovládnych organizácií a novej migračnej legislatívy. V zmysle sprísnených podmienok budú môcť migranti požiadať o azyl už iba osobne v tranzitných zónach umiestnených priamo na hraniciach. V uvedenej zóne sa budú musieť cudzinci zdržiavať až do právoplatného rozhodnutia Úradu pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH).

"Vzhľadom na všetky zákony prijaté maďarskou vládou je potrebný dialóg s vládou Viktora Orbána, aby sme videli, akým smerom sa chce Maďarsko uberať a ako vníma EÚ," vyhlásil Timmermans. Eurokomisár povedal, že momentálne v Maďarsku nie je ohrozený právny štát, podrobnejšie stanovisko sľúbil poskytnúť koncom apríla po vyhodnotení súladu uvedených maďarských zákonov s európskou legislatívou.