Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Európa bude môcť spoznávať židovské pamiatky, múzeá a artefakty

Židovské náhrobné dosky objavené v gréckom Solúne, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa informácií na portáli jewisheritage.org žije v súčasnosti na európskom kontinente vyše milión židov.

Paríž/Amsterdam/Girona 1. septembra (TASR) - Európsky deň židovskej kultúry a dedičstva, pripadajúci v tomto roku na 3. septembra, je tematicky zameraný na diaspóry. Pripomínať sa bude v celej Európe.

Podľa informácií na portáli jewisheritage.org žije v súčasnosti na európskom kontinente vyše milión židov. Tvoria súčasť multikultúrnej Európy a v jednotlivých krajinách aktívne prispievajú do občianskeho a verejného života.

Začiatky Európskeho dňa židovskej kultúry siahajú do roku 1996 do francúzskeho departementu Bas-Rhin, kde židovské združenie B'nai B'rith Hirschler v Štrasburgu pod vedením Claude Blochovej v spolupráci s agentúrou pre rozvoj turistického ruchu v departemente Bas-Rhin a ďalšími náboženskými obcami si stanovili cieľ - záchranu bohatého dedičstva vidieckeho charakteru v Alsasku a celej východnej časti Francúzska. Preto zorganizovali akciu s názvom Deň otvorených dverí. Počas nej pripravovali prednášky, návštevy so sprievodcom, koncerty, rozdávali brožúrky a letáky s vysvetleniami na tému židovská kultúra.

V Alsasku malo vtedy podujatie veľký úspech. Pre návštevníkov sa otvorili inak nedostupné židovské miesta, akými sú synagógy, cintoríny, rituálne kúpele či múzeá, bolo možné si pozrieť bývalé židovské štvrte. K podujatiu sa pripojili aj susedné regióny v Nemecku a Švajčiarsku. O tri roky neskôr sa projekt rozšíril na celé Francúzsko, Nemecko, Švajčiarsko, Taliansko a Španielsko.

V roku 2000 sa k iniciatíve v Európe pripojilo ďalších 11 štátov. V tom roku nadobudol projekt priblíženia židovskej kultúry nadnárodný charakter a prvýkrát sa konal ako Európsky deň židovskej kultúry.

Na európskej úrovni sa jeho spoluorganizátormi stali štyri organizácie: Agentúra pre rozvoj turistického ruchu v departemente Bas-Rhin, B'nai B'rith Europe, Európska rada židovských komunít a Red de Juderias de Espaňa - Caminos de Sefarad.

Medzi hlavné ciele Európskeho dňa židovskej kultúry patrí najmä upriamenie pozornosti Európanov na spoločné historické a kultúrne dedičstvo v duchu tolerancie a dialógu, ďalej uľahčenie prístupu všetkých k židovskej kultúre, ak majú o ňu záujem, podčiarknutie potreby zachovania tohto dedičstva pred ničením a zabudnutím, v neposlednom rade aj rozvíjanie európskeho turistického ruchu na tému kultúra.