Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Európa si pripomína 68 rokov od konca druhej svetovej vojny

Ruský vojak opúšťa vojnový pamätník sovietskych vojakov v berlínskom parku Treptower pri príležitosti 68. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Foto: TASR/AP Photo

Spomienkové podujatia dnešného dňa ilustrujú význam európskej jednoty, keď kontinent zápasí s ekonomickými problémami a pretrváva napätie medzi Ruskom a Západom.

Moskva/Berlín/Paríž 8. mája (TASR) - Viaceré štáty Európy si dnes zhromaždeniami, kladením vencov a uctením si pamiatky padlých pripomínajú Deň víťazstva spojencov nad fašizmom.

Ako pripomína AP, spomienkové podujatia dnešného dňa ilustrujú význam európskej jednoty, keď kontinent zápasí s ekonomickými problémami a pretrváva napätie medzi Ruskom a Západom.

Bývalí účastníci bojov v druhej svetovej vojne z Ruska a ďalších bývalých republík Sovietskeho zväzu si dnes pri vojnovom pamätníka sovietskych vojakov v berlínskom parku Treptower uctili pamiatku miliónov svojich druhov padlých počas bojov v druhej svetovej vojne.

V Moskve sa ruský prezident Vladimir Putin zúčastnil obradu kladenia vencov k Hrobu neznámeho vojaka pri kremeľskom múre.

Deň víťazstva nad fašizmom si Rusko už tradične pripomenie 9. mája aj vojenskou prehliadku na Červenom námestí, ako aj slávnostným ohňostrojom. Vo väčších mestách, kde sa tiež uskutočnia vojenské prehliadky, vypália večer 30-40 delostreleckých sálv, informovala agentúra RIA Novosti. Okrem toho sú naplánované mítingy, stretnutia s veteránmi Veľkej vlasteneckej vojny, ale aj podujatia určené mladým.

Prečítajte si spovede ľudí, ktorí druhú svetovú vojnu zažili: Pamätníci hovoria o 2. svetovej vojne so slzami v očiach

Prezidenti Francúzska a Poľska, Francois Hollande a Bronislaw Komorowski, položili dnes veniec kvetov pod Víťazným oblúkom v Paríži. Prezidenti týchto dvoch štátov, ktoré boli počas vojny obsadené nacistami, znovu spoločne zapálili oheň pri Hrobe neznámeho vojaka.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyzval dnes občanov svojej krajiny, aby si uctili obete vojny a zintenzívnili úsilie o zachovanie mieru vo svete. "Globálne problémy ľudstva by sa mali riešiť len mierovými prostriedkami," povedal Janukovyč a prisľúbil, že Ukrajina bude pokračovať v aktívnej účasti v prevencii medzinárodných ozbrojených konfliktov. Spomienkové obrady pri príležitosti 68. výročia konca druhej svetovej vojny sa konajú po celej krajine. V druhej svetovej vojne, ktorá sa pre bývalý Sovietsky zväz začala vpádom nemeckých jednotiek na jeho územie v roku 1941, padlo odhadom 20 miliónov vojakov Červenej armády a civilistov, medzi nimi bolo aj 5,3 milióna Ukrajincov.