Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Európu sužujú horúčavy, pápež poďakoval za letnú dažďovú prehánku

Na archívnej snímke pápež František Foto: TASR/AP

Nečakaná prehánka sprevádzaná dúhou dnes na chvíľu ochladila desaťtisíce ľudí, ktorí čakali na Námestí sv. Petra v Ríme na pápeža Františka.

Paríž/Rím 3. júla (TASR) - Európania sa dnes usilovali nájsť úľavu pred nezvyčajne vysokými teplotami, ale Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že kontinent je lepšie ako kedykoľvek predtým pripravený na to, aby zabránil zbytočným stratám na životoch v dôsledku horúčav.

Masa horúceho afrického vzduchu vyhnala hore teplotu vzduchu od Španielska až po Poľsko. Niektoré mestá zaznamenali teploty až 40 stupňov Celzia alebo v ich blízkosti a očakáva sa, že vysoké teploty pretrvajú aj počas víkendu.

Hovorkyňa WMO Clare Nullisová dnes reportérom povedala, že Európa je "oveľa, oveľa lepšie pripravená" na boj s horúčavami ako v roku 2003, keď pri nich zomreli desaťtisíce ľudí, prevažne seniorov vo Francúzsku.

Mnohé európske vlády zaviedli systémy skorého varovania. Francúzske úrady oslovujú zraniteľných ľudí a povzbudzujú bezdomovcov, aby využívali verejné kúpele. V Berlíne najväčší zvierací útulok v Európe umožnil svojim psom ochladzovať sa v bazéne.

Nečakaná prehánka sprevádzaná dúhou dnes na chvíľu ochladila desaťtisíce ľudí, ktorí čakali na Námestí sv. Petra v Ríme na pápeža Františka. Dnes tam namerali 33 stupňov Celzia.

"Najskôr horúčava, potom prehánka. Boh je dobrý," povedal následne pápež prítomným. Mnohí z nich držali dáždniky ako ochranu najskôr pred slnkom a potom pred kvapkami dažďa. "Dokonca aj voda je vítaná, pretože ju urobil Pán," dodal pápež František.

V nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko obmedzili na všetkých betónových diaľniciach rýchlosť na 80 kilometrov za hodinu, aby zabránili nehodám. Extrémne teplo vedie k rozpínaniu betónu, ktorý sa tlačí z cesty hore.