Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament si v utorok zvolí svojho predsedu a podpredsedov

Foto: TASR/AP

O nových funkciách v europarlamente bude v utorok 1. júla hlasovať aj 13 slovenských europoslancov.

Brusel/Štrasburg 30. júna (TASR) - Prvou úlohou 751 poslancov Európskeho parlamentu (EP), ktorí sa do zákonodarného zboru EÚ dostali vďaka eurovoľbám z 22. až 25. mája, bude zvoliť si svojho predsedu, 14 podpredsedov, kvestorov a tiež šéfov a zloženie parlamentných výborov.

Voľbám v Štrasburgu bude predsedať a plenárnu schôdzu EP povedie jeho dočasný predseda Gianni Pittella.

O nových funkciách v europarlamente bude v utorok 1. júla hlasovať aj 13 slovenských europoslancov. Hlasy desiatich z nich (štyria za frakciu socialistov a šiesti za ľudovcov) pôjdu na podporu kandidatúry doterajšieho predsedu EP Martina Schulza.

Martin Schultz opäť kandiduje

Martin Schulz, kandidát Strany európskych socialistov (PES) vo voľbách do Európskeho parlamentu sa usmieva počas brífingu po zverejnení exit pollov v berlínskom sídle Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) 25. mája 2014.
Foto: TASR/AP
Schulz sa opätovne uchádza o túto funkciu, na čele skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D). Vďaka dohode o politickej rotácii na tomto poste bude mať aj podporu Európskej ľudovej strany (EĽS), čo znamená dostatok hlasov pre získanie funkcie.

Kandidát európskych ľudovcov po dva a pol roku (január 2017) nahradí Schulza a bude predsedať EP až do ďalších európskych volieb v roku 2019.

Schulz nie je jediným kandidátom na post predsedu EP. Jeho najväčším vyzývateľom je britský europoslanec Sajjad Karim z momentálne tretej najsilnejšej frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR). O dôveru europoslancov sa bude uchádzať aj španielsky kandidát Pablo Iglesias zo skupiny Európskej zjednotenej ľavice (GUE) a rakúska poslankyňa Ulrike Lunaceková z frakcie Zelených.

Tajné hlasovanie

Hlasovanie o predsedovi EP je tajné, na voľby dozerá osem overovateľov. Ak sa ani po troch kolách nepodarí jednému z kandidátov získať absolútnu väčšinu hlasov, do štvrtého kola postupujú už iba dvaja kandidáti z najväčším počtom hlasov z tretieho kola. Z nich vyhráva ten, ktorý má jednoduchú väčšina hlasov. Ak by počet hlasov bol identický, predsedom EP sa stane ten starší z nich.

Zvolení kvestori zodpovedajú za administratívne a finančné záležitosti, ktoré sa priamo týkajú poslancov. Vo výboroch môže byť od 24 do 76 poslancov. Výbory fungujú podľa politického zastúpenia v EP, majú vlastného predsedu a sekretariát.

EP začína svoj nový päťročný mandát v rovnakom zložení, čiže so siedmymi politickými skupinami. Antieurópanom v EP na čele s francúzskou političkou Marine Le Penovou a holandským politikom Geertom Wildersom sa nepodarilo zostaviť vlastnú frakciu, nakoľko sa dohodli iba s poslancami zo šiestich členských krajín a pre vytvorenie skupiny, potrebujú členov aspoň zo siedmych štátov.

Okrem volieb do vlastných štruktúr, na prvej plenárnej schôdzi EP sa uskutoční bilancia gréckeho predsedníctva v EÚ, ktoré dnes končí a taliansky premiér Matteo Renzi europoslancom pripomenie priority nastupujúceho polročného talianskeho predsedníctva v EÚ.