Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Európa prijíma iba osem percent z 59 miliónov vysídlencov

Ilustračné foto. Na snímke vysídlenci sa umývajú a perú šatstvo v potoku v jednom z táborov OSN v Džube v piatok 27. decembra 2013. Foto: TASR/AP

Uviedol to dnes riaditeľ belgického Federálneho centra pre migráciu.

Brusel 3. septembra (TASR) - Európa prijíma iba osem percent z celkového počtu okolo 59 miliónov ľudí, ktorých postihol osud vysídlencov z ich vlastného domova. Uviedol to dnes riaditeľ belgického Federálneho centra pre migráciu (CFM) Francois De Smet v rozhovore pre rozhlasovú a televíznu stanicu RTBF.

Federálne centrum pre migráciu je jednou z dvoch nástupníckych organizácií bývalého Centra pre rovnosť šancí a boja proti rasizmu. Druhou je Medzifederálne centrum pre rovnosť šancí.

De Smet pripomenul, že poslaním úradu, ktorému šéfuje, je kontrolovať dodržiavanie základných práv cudzincov. S odkazom na terajšiu migračnú krízu v Európe uviedol, že ide o "najhoršiu humanitárnu krízu od druhej svetovej vojny".

Podľa jeho slov je na svete v súčasnosti okolo 59 miliónov násilne vysídlených ľudí. A z tohto počtu Európa prijíma len osem percent utečencov, ktorí hľadajú útočisko a ochranu.

"Inými slovami, ide o jedného žiadateľa o azyl na tisíc obyvateľov. To je ďaleko od invázie, ako mnohí tvrdia," upozornil De Smet. Dodal, že súčasná kríza je vypuklá aj preto, lebo je spájaná s vysokým počtom obetí. Ak v roku 2014 zomrelo v Stredozemnom mori počas svojej púte do Európy okolo 3500 ľudí, len za prvých osem mesiacov tohto roka už máme vyše 2500 mŕtvych utečencov.

Šéf CFM zároveň poukázal na skutočnosť, že aj napriek mnohým organizáciám a občanom, ktorí sa aktivizujú na pomoc v prospech migrantov, je väčšinová spoločnosť stále pasívna alebo negatívna.

"Šesťdesiat percent Belgičanov a Európanov nevníma migrantov v pozitívnom svetle," spresnil. Dodal, že je smutné pre európsku spoločnosť, že téma migrácie nie je subjektom, ktorý by mal mať jednomyseľnú podporu zo strany verejnosti.

"Alebo sa musíme chopiť príležitosti počas krízy," odkázal De Smet na slová Jeana Monneta, duchovného zakladateľa EÚ, ktorý svojho času povedal, že európsky projekt je možno stavať iba na prekonávaní kríz. Zároveň pripomenul, že utečenecká kríza a nárast počtu azylantov nepredstavujú nový fenomén pre Európu, ktorá má prostriedky na prekonanie takejto krízy, podobne ako to bolo v roku 2000, keď únia zvládla nápor 40.000 žiadateľov o azyl.