Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Európa by mohla podľa Turecka čeliť novej vlne utečencov zo Sýrie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Turecko momentálne poskytuje útočisko už takmer dvom miliónom sýrskych migrantov.

Istanbul 10. júla (TASR) - Boje v okolí mesta Aleppo na severe Sýrie by mohli vyvolať útek ďalšieho milióna Sýrčanov do susedného Turecka, ktoré takýto nápor nebude schopné zvládnuť a mnohí z utečencov sa tak pravdepodobne pokúsia dostať do krajín EÚ. Turecký minister pre záležitosti EÚ Volkan Bozkir to povedal v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Hürriyet, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Turecko v súčasnosti poskytuje útočisko už takmer dvom miliónom sýrskych migrantov, čo je najvyšší počet spomedzi krajín susediacich so Sýriou zmietanou občianskou vojnou.

Podľa Bozkira "sa teraz hovorí o tom, že by mohla vzniknúť nová utečenecká vlna". "Táto by presahovala možnosti Turecka a EÚ by postavila tvárou v tvár ďalším migrantom," varoval minister počas cesty do Bruselu.

Bozkir tiež upozornil, že výdavky Turecka na utečencov zo Sýrie už dosiahli šesť miliárd dolárov (5,43 miliardy eur) a podpora zo strany EÚ je oproti tomu len mizivá. "Celková suma poskytnutá Európskou úniou je 70 miliónov eur, a to je stále iba prísľub. Ešte sme ju nedostali," povedal.

Európske vlády sa momentálne nevedia dohodnúť, ako vyriešiť krízu vyvolanú nebývalým prílevom imigrantov do južných štátov EÚ, z ktorých veľkú časť tvoria Sýrčania. Niektorí pritom využívajú námorné trasy medzi Tureckom a Gréckom.