Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Europarlament prijal tvrdé uznesenie o konflikte záujmov A. Babiša

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa vyhlásenia o príjmoch, ktoré podávajú českí verejní činitelia, mal Babiš v prvom polroku 2018 zo skupiny Agrofert prostredníctvom svojich trustových fondov príjem vo výške 3,5 milióna eur.

Brusel/Štrasburg 13. decembra (TASR) - Európska komisia by mala pozastaviť vyplácanie všetkých finančných prostriedkov EÚ podnikateľskému impériu českého premiéra Andreja Babiša a vymôcť navrátenie všetkých neoprávnene vyplatených prostriedkov z európskeho rozpočtu. Zhodli sa na tom vo štvrtok poslanci Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

Za toto nelegislatívne uznesenie hlasovalo 434 poslancov, 64 bolo proti a 47 sa zdržali hlasovania. Nimi prijatý text vyzýva Európsku komisiu, aby zverejnila všetky dokumenty, ktoré sa týkajú možného konfliktu záujmov českého premiéra. Exekutíva EÚ by tiež mala uviesť, aké kroky plánuje podniknúť na nápravu situácie.

Uznesenie si všíma, že podľa doteraz zverejnených odhalení je Babiš konečným užívateľom výhod spoločnosti Agrofert, ktorá má pod kontrolou rovnomennú skupinu. Spoločnosti skupiny Agrofert získavali v období 2013 - 2020 každý rok z európskych štrukturálnych a investičných fondov čiastky pohybujúce sa v rozmedzí od 42 miliónov eur až do 82 miliónov eur.

Podľa vyhlásenia o príjmoch, ktoré podávajú českí verejní činitelia, mal Babiš v prvom polroku 2018 zo skupiny Agrofert prostredníctvom svojich trustových fondov príjem vo výške 3,5 milióna eur. Europoslanci upozornili, že český premiér je zároveň aj predsedom českej Rady pre európske štrukturálne a investičné fondy.

V tejto súvislosti európski zákonodarcovia žiadajú Európsku komisiu, aby v tomto prípade postupovala podľa politiky nulovej tolerancie a na základe nového finančného nariadenia EÚ. Ide o právnu normu upravujúcu nakladanie s rozpočtom Únie, ktorá zakazuje konflikt záujmov. Parlament zároveň vyjadril poľutovanie nad dlhodobou pasivitou eurokomisie, hoci už od roku 2014 existujú silné náznaky, že u Babiša - najskôr ako ministra financií a neskôr premiéra -dochádza ku konfliktu záujmov.

V uznesení sa uvádza, že EP poukazoval na možný konflikt záujmov Babiša už počas predchádzajúcich procedúr súvisiacich s udeľovaním absolutória. Poslanci preto požiadali EK, aby v plnej miere preskúmala zákonnosť všetkých eurodotácií vyplatených skupine Agrofert od vstupu Andreja Babiša do českej vlády.

Komisia by podľa europoslancov mala zriadiť kontrolné mechanizmy na riešenie problému konfliktu záujmov vo všetkých členských štátoch EÚ. Tie by mali umožniť rozhodný zásah zo strany euroinštitúcií v prípadoch, keď vnútroštátne orgány nebudú konať v snahe zabrániť konfliktu záujmov svojich najvyšších predstaviteľov.

Babiš: Česká opozícia preniesla boj proti mne na pôdu Európskeho parlamentu


Český premiér Andrej Babiš nesúhlasí s uznesením, ktoré vo štvrtok prijali poslanci Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu a v ktorom žiadajú, aby Európska komisia pozastavila vyplácanie všetkých finančných prostriedkov EÚ podnikateľskému impériu Agrofert, s ktorým je Babiš priamo spájaný. Premiér to uviedol po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli.

Na otázku novinárov, ako vníma uznesenie europarlamentu, Babiš poznamenal, že občanom Česka treba povedať, o čo vlastne ide. "Naša opozícia po tom, ako neuspela s kampaňou proti mne v Českej republike, tak to preniesla na Európsky parlament. Musím sa smiať, keď niektorí europoslanci tvrdia, že to poškodzuje dobré meno krajiny. To oni poškodzujú dobré meno," vysvetli situáciu premiér a neváhal vymenovať mená niektorých českých europoslancov, ktorí tak podľa neho konajú.

Babiš zároveň upozornil, že v stredu bolo v pléne EP počas rozpravy o tejto situácii z celkového počtu 751 iba zhruba 30 zákonodarcov, z toho 19 českých a z tých sa 15 ujalo slova. "Verejne kopú do českého premiéra a poškodzujú dobré meno Českej republiky a je to všetko iba mútenie vody bez reálneho základu," dodal.

Premiér pripomenul, že v tejto otázke je pre jeho vládu partnerom Európska komisia, ktorá komunikuje s ministerstvom financií. Zároveň ako lživé označil tvrdenia, ktoré počúva od štvrtkového rána, že EÚ pozastaví eurodotácie pre Česko. "Sú to dezinformácie," zdôraznil.

Podľa jeho slov je dôležité, že sa táto otázka rieši priamo s eurokomisiou, pričom česká strana otvorene spolupracuje. Babiš za "záhadnú" označil skutočnosť, že minulý týždeň do viacerých popredných európskych denníkov "unikol" dokument z dielne Európskej komisie zaoberajúci sa jeho možným konfliktom záujmov.

Premiér zopakoval, že za týmto "divadlom" stojí česká opozícia, ktorá zneužíva europarlament na boj proti jeho osobe. Pripomenul, že český parlament prijal "Lex Babiš", čiže zákon zameraný proti nemu, pričom on zareagoval a ním založenú firmu odovzdal v roku 2014 do zvereneckého fondu a už s ňou nemá nič spoločné.

Babiš zároveň uviedol, že česká vláda sa začiatkom budúceho týždňa bude touto otázkou zaoberať a prijme potrebné závery.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)