Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Europarlament schválil novelizovanú smernicu o strelných zbraniach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prísnejšie pravidlá sa budú týkať zbraní na streľbu slepými nábojmi a nedostatočne deaktivovaných zbraní, aké boli využité pri teroristických útokoch v Paríži.

Brusel 14. marca (TASR) – Novelizovanú smernicu o strelných zbraniach dnes odobril Európsky parlament (EP). Prísnejšie pravidlá sa budú týkať zbraní na streľbu slepými nábojmi a nedostatočne deaktivovaných zbraní, aké boli využité pri teroristických útokoch v Paríži. Smernicu musia ešte definitívne schváliť členské štáty.

Novelizovaná smernica je návrhom na zmenu pravidiel držby strelných zbraní a upravuje aj podmienky, za ktorých je možné zbraň preniesť do iného členského štátu. Kladie si za cieľ dosiahnutie rovnováhy medzi záujmami legitímnych vlastníkov zbraní - športových strelcov, poľovníkov, vojakov v zálohe a zberateľov - a potrebou zvyšovať bezpečnosť v Európe. Kritici však tvrdia, že zločiny sú obvykle páchané nelegálne držanými zbraňami.

Navrhovaná smernica ukladá členským štátom povinnosť vytvoriť nový monitorovací systém na vydávanie a obnovu licencií na držbu zbraní. Rovnako stanovuje, že členské štáty by si mali v tejto oblasti vymieňať informácie.

Návrh novely smernice predložila eurokomisia vlani, aby zjednotila pravidlá deaktivácie, sledovania a označovania strelných zbraní v reakcii na teroristické útoky v Paríži.

Ak nové pravidlá definitívne schvália ministri v Rade EÚ, členské štáty budú mať 15 mesiacov na ich prenesenie do vnútroštátnych právnych predpisov a 30 mesiacov na spustenie evidenčných systémov, ktoré by mali obsahovať všetky informácie potrebné na vystopovanie a identifikáciu strelnej zbrane.