Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Europarlament schválil núdzové opatrenia pre prípad tvrdého brexitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Parlamentom schválené opatrenia majú jednostranný charakter a predpokladajú recipročné kroky britskej strany.

Štrasburg 13. marca (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili balík opatrení v prípade, že Británia opustí Európsku úniu bez dohody (tvrdý brexit).

Parlamentom schválené opatrenia majú jednostranný charakter a predpokladajú recipročné kroky britskej strany. Boli prijaté v záujme čo najmenšieho možného narušenia každodenného života Európanov a týkajú sa najcitlivejších oblastí, akými sú letecké a cestné spojenia, zachovanie práv občanov, ich sociálneho zabezpečenia, študijné pobyty (program Erasmus) či rybné hospodárstvo.

Európska komisia už vlani na žiadosť EP a Rady EÚ navrhla viacero naliehavých opatrení na zmiernenie účinkov odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody.

Tieto opatrenia zahŕňajú právne záruky pre súčasných študentov a učiteľov programu Erasmus v Spojenom kráľovstve (a britských študentov a učiteľov v EÚ), aby dokončili svoju vzdelávaciu činnosť, pokračovanie financovania programov EÚ budujúcich cezhraničné vzťahy a vzťahy medzi komunitami v Írsku a Severnom Írsku a tiež ustanovenia o zachovaní základného leteckého spojenia a cestnej nákladnej a autobusovej dopravy medzi EÚ a Britániou. Tieto opatrenia by mali zároveň umožniť európskym a britským rybárskym plavidlám aj naďalej (ale dočasne) pôsobiť vo vodách EÚ a Spojeného kráľovstva.

Parlament zopakoval postoj eurokomisie, že núdzové opatrenia nenahrádzajú výhody plného členstva v Únii alebo ustanovenia, ktoré mali platiť v rámci prechodného obdobia. Ide o jednostranne prijaté kroky prijaté pod podmienkou, že Londýn v rámci reciprocity prijme podobné opatrenia.

Súhrn ochranných opatrení, ktoré v stredu odobril EP pre prípad tvrdého brexitu, sú:

- pokračovanie európskych programov cezhraničnej súdržnosti a spolupráce PEACE IV medzi Írskom, Severným Írskom a Škótskom;

- dokončenie vzdelávacích činností cez program Erasmus;

- zachovanie dávok sociálneho zabezpečenia pre občanov EÚ v Británii a britských občanov v EÚ nadobudnutých pred brexitom;

- dočasné opatrenia pre zabránenie úplného prerušenia dopravných operácií medzi Britániou a EÚ;

- dočasné opatrenia umožňujúce britským leteckým spoločnostiam poskytovať služby medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ, ak Londýn poskytne rovnaký prístup k spoločnostiam EÚ;

- dočasné opatrenia na predĺženie platnosti povolení železničnej bezpečnosti s cieľom zabezpečiť kontinuitu vlakových služieb medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom;

- povolenie na vývoz určitých položiek používaných na civilné a vojenské účely z EÚ do Spojeného kráľovstva;

- nariadenie o posudzovaní lodných inšpekcií;

- nariadenie o opätovnom zosúladení transeurópskej dopravnej siete s cieľom zabezpečiť nové námorné spojenia medzi Írskom a ostatnými krajinami EÚ

- kontinuita financovania infraštruktúry;

- oprávnenie na rybolov pre rybárske plavidlá EÚ vo vodách Spojeného kráľovstva a rybolovné činnosti rybárskych plavidiel Spojeného kráľovstva vo vodách EÚ.

Europoslanci sa v rámci doobedňajšej rozpravy nevyhli ani úvahám o možnom druhom referende o brexite v Spojenom kráľovstve. Šéf politickej frakcie európskych ľudovcov (EPP) Manfred Weber v tejto súvislosti uviedol, že ak vo svojom poslaní zlyhajú politici, tak by bolo na mieste vrátiť otázku brexitu späť do rúk britských voličov.

Ešte pred odobrením núdzových opatrení si europoslanci vypočuli hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera, ktorý uviedol, že nikdy nebolo vyššie riziko, že Británie opustí EÚ bez dohody. A odkázal do Londýna, že ak je záujem Británie opustiť Úniu riadeným spôsobom, vyrokovaná rozvodová dohoda je "jediným nástrojom, ktorá tento cieľ naplní".


Spravodajca TASR Jaromír Novak