Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Europoslanci si neželajú Bratušekovú ako členku Európskej komisie

Alenka Bratušeková Foto: TASR/AP

Na dnešnom hlasovaní dvoch pracovných výborov Európskeho parlamentu bolo spolu 127 poslancov zo všetkých politických skupín v europarlamente.

Brusel 8. októbra (TASR) - Poslanci z dvoch pracovných výborov Európskeho parlamentu (EP) dnes večer podľa očakávania odmietli potvrdiť vo funkcii podpredsedníčky Európskej komisie slovinskú nominantku Alenku Bratušekovú.

Odmietnutie slovinskej expremiérky na poste, ktorý jej pridelil budúci šéf eurokomisie Jean-Claude Juncker, sa dalo očakávať, pretože poslanci z výboru pre životné prostredie (ENVI) a výboru pre energetiku (ITRE) netajili, že Bratušeková zlyhala v procese vypočúvania.

Na dnešnom hlasovaní oboch výborov bolo spolu 127 poslancov zo všetkých politických skupín v europarlamente. Už prvé hlasovanie dopadlo jasne v neprospech Bratušekovej, keď iba 12 poslancov hlasovalo za jej zotrvanie v komisii, dvaja sa zdržali a 112 poslancov spochybnilo jej spôsobilosť zastávať post v novej exekutíve EÚ.

Oba výbory výsledok hlasovania odovzdajú konferencii predsedov výborov. Tá mala vo štvrtok oznámiť výsledok všetkých híringov dezignovaných eurokomisárov. Európsky parlament však dnes oznámil, že konferencia predsedov výborov tento termín zrušila a vyjadrí sa k výsledkom híringov až začiatkom budúceho týždňa.

Dnes večer zasadali aj ďalšie parlamentné výbory, keďže nebol známy osud ďalších štyroch eurokomisárov. Prvé správy z EP naznačujú, že španielsky nominant Miguel Arias Caňete nakoniec dostal zelenú pre zotrvanie v komisii na poste pre klímu a energiu. Potvrdený bol aj Jyrki Katainen z Fínska, ktorý patril v utorok medzi posledných vypočúvaných.

Priechodní by nakoniec mali byť aj Jonathan Hill z Británie (financie) a Pierre Moscovici z Francúzska (hospodárstvo).

Problém Bratušeková

Jediným problémovým menom zostáva Bratušeková. Junckerov kabinet dnes dementoval správy, že slovinská nominantka sa vzdala postu v komisii. Bratušeková sa podľa kuloárnych zdrojov z europarlamentu pokúšala presvedčiť predsedu EP Marina Schulza, aby jej povolil dodatočný druhý híring, ale neuspela. Jej náhradníčka, ak Juncker pristúpi na žiadosť europoslancov, zatiaľ nie je známa. Slovinský premiér Miro Cerar, ktorý sa dnes v Miláne neplánovane stretol so Schulzom, má údajne "v rukáve" meno političky, ktorá by nahradila Bratušekovú.

Nie pre Bratušekovú môže posunúť Slováka Šefčoviča za podpredsedu v EK

Slovák Maroš Šefčovič, dezignovaný komisár pre dopravu a vesmír, reční počas procesu vypočúvania vo výbore Európskeho parlamentu pre dopravu (TRAN) v Bruseli 30. septembra 2014.
Foto: TASR/AP
Od utorka večera sa v kuloároch Európskeho parlamentu (EP) šíria správy, ktoré sa týkajú aj Slovenska.

Ide o scenáre, ktoré by nastali po odmietnutí slovinskej expremiérky Alenky Bratušekovej za eurokomisárku a následne o nové prerozdelenie portfólií v exekutíve EÚ, pri ktorom by slovenský nominant Maroš Šefčovič mohol opätovne získať podpredsednícke kreslo v Európskej komisii (EK) a zodpovednosť za energetickú úniu.

Fámy sa v kuloároch EP začali šíriť po tom, ako predseda Výboru pre životné prostredie (ENVI) Giovanni La Via, ktorého členovia "grilovali" Bratušekovú v rámci procesu vypočúvania, v utorok oznámil, že jej odpovede boli neuspokojivé a podľa všetkého europoslanci dnes navrhnú, aby funkciu v eurokomisii nedostala.

Slovinsko má v zálohe ako náhradníčku bývalú novinárku a súčasnú europoslankyňu Tanju Fajonovú. Tá sa síce stala podpredsedníčkou skupiny socialistov a demokratov (S&D) v EP, nemá však dostatočné skúsenosti, aby nahradila Bratušekovú na podpredsedníckom poste eurokomisie.

Aj preto by budúci šéf komisie Jean-Claude Juncker musel uvoľnený podpredsednícky post preobsadiť. Tu sa do hry dostáva slovenský komisár, ktorému bol pridelený rezort dopravy a vesmírnej politiky. Šefčovič bol počas "híringu" presvedčivý, europoslanci ocenili jeho pripravenosť, Juncker pozná jeho doterajšie schopnosti na podpredsedníckom poste, tak môže byť logickou voľbou na výmenu. Na tomto poste by si však nemohol ponechať rezort dopravy.

Šefčovič počas osobných pohovorov s Junckerom odmietol podpredsednícky post v EK.

Zdroje z europarlamentu: Bratušeková sa vzdala postu
Viacero členov zákonodarného zboru EÚ dnes naznačilo, že slovinská nominantka na eurokomisárku Alenka Bratušeková sa rozhodla vzdať sa prideleného postu v Európskej komisii.

Informácia pochádza od členov skupiny Zelených v Európskom parlamente. Prvé fámy v tomto smere sa v kuloároch EP začali šíriť už v utorok popoludní po tom, čo predseda Výboru pre životné prostredie (ENVI) Giovanni La Via uviedol, že členovia tohto výboru, ktorí "grilovali" slovinskú expremiérku v rámci procesu vypočúvania, neboli spokojní s jej odpoveďami a vystúpením. Pripustil, že výbor ENVI v priebehu dnešného dňa navrhne, aby Bratušeková funkciu v eurokomisii nezískala.

Junckerova hovorkyňa poprela odstúpenie Bratušekovej
Bývalá slovinská premiérka Alenka Bratušeková nestiahla svoju kandidatúru na funkciu podpredsedníčky Európskej komisie, kde by bola poverená riadením energetickej únie. Slová hovorkyne novozvoleného predsedu komisie Jeana-Clauda Junckera citovala slovinská tlačová agentúra STA .

Natasha Bertaudová poprela správy, ktoré pred obedom prenikli z prostredia Európskeho parlamentu, že Bratušeková sa rozhodla vzdať sa prideleného postu v Európskej komisii.

"Rozhodne popierame, že stiahla svoju kandidatúru," vyhlásila hovorkyňa Junckera.

Slovinská tlačová agentúra STA krátko po polnoci priniesla správu, podľa ktorej je možné, že Bratušeková ešte pred rozhodnutím výboru ENVI sama požiada o odchod z novej exekutívy EÚ. Jej náhradníčkou v komisii by sa podľa rovnakého zdroja mohla stať europoslankyňa z radu socialistov a demokratov (S&D) Tanja Falonová.

Bratušeková, rovnako ako ostatní nominanti na eurokomisárov, sa musela v EP podrobiť náročnému procesu vypočúvania. Jej vystúpenie narazilo na značný odpor europoslancov, najmä z radov Zelených, ktorých neuspokojili jej odpovede týkajúce sa oblasti energetickej únie - mala Bratušeková ako podpredsedníčka komisie spravovať.

Do tohto scenára zapadá aj žiadosť europoslancov, aby maďarský komisár Tibor Navracscis nešéfoval politicky citlivému rezortu pre občianstvo, ktorý má mať na starosti spolu so vzdelaním, kultúrou a mládežou.

Kuloárne správy naznačujú scenár, podľa ktorého by Fajonová získala Navracsicsovu agendu, ten by zdedil po Šefčovičovi dôležitý, ale politicky neutrálny rezort dopravy a slovenský komisár by postúpil na Bratušekovej "horizontálnu" pozíciu, kde by sa staral o strategickú oblasť energetickej únie.

Kuloárne fámy živí aj informácia, že Juncker sa v utorok popoludní stretol s predsedom EP Martinom Schulzom a predsedami dvoch najväčších politických skupín - kresťanských ľudovcov (EĽS) Martinom Weberom a S&D Giannim Pittellom. Následne Juncker rokoval aj so šéfom liberálnej frakcie v europarlamente (ALDE) Guyom Verhofstadtom.

Konferencia predsedov výborov vo štvrtok oznámi, aké zmeny navrhuje urobiť Junckerovi v jeho kabinete. Juncker o prípadných zmenách bude rozhodovať sám a ak by došlo k výmene portfólií medzi komisármi, títo musia zopakovať híring s poslancami, čiže naštudovať si podrobne ďalšiu pracovnú agendu.

Ak by sa tak stalo, k novým híringom by zrejme došlo v dňoch 20. a 21. októbra, v týždni plenárneho zasadania EP v Štrasburgu. Europoslanci sa snažia dodržať termín hlasovania o Európskej komisii ako celku z 22. októbra. Ich snahou je - podľa niektorých zdrojov v EP - aby komisia začala úradovať už od 1. novembra a Juncker ako nový šéf začal vyvíjať nátlak na Francúzsko, ktoré chce požiadať o ďalšie výnimky z prísnej rozpočtovej disciplíny.