Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

O novom predsedovi europarlamentu rozhodne až posledné kolo hlasovania

Europarlament, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O post sa uchádza šesť kandidátov, keďže líder liberálov Guy Verhofstadt stiahol kanditúru. Favoritom je kandidát najväčšej Európskej ľudovej strany Antonio Tajani.

Štrasburg/Brusel 17. januára (TASR) – Ani tretie kolo hlasovania v Európskom parlamente (EP) neprinieslo meno nového predsedu. Najviac hlasov rovnako ako pri predošlých dvoch kolách získal kandidát ľudovcov Antonio Tajani. Nasleduje posledné, štvrté kolo voľby, v ktorom si europoslanci vyberú z dvojice favoritov.

Bývalý eurokomisár a súčasný podpredseda EP Tajani, kandidát najpočetnejšej zastúpenej Európskej ľudovej strany, dostal v treťom kole 291 zo 690 platných hlasov. Na zisk predsedníckeho postu ale potreboval nadpolovičnú väčšinu všetkých platných hlasov, čo sa mu nepodarilo.

Do posledného kola postúpili dvaja najúspešnejší kandidáti z tretieho kola – favorit Antonio Tajani z radov ľudovcov a líder socialistickej skupiny v EP Gianni Pittella, ktorý za ním zaostal o stovku hlasov.

Vo štvrtom kole vyhrá ten kandidát, ktorý získa viac hlasov. V prípade remízy sa stane predsedom EP starší z kandidátov. Výsledok posledného kola by mal ohlásiť odchádzajúci predseda europarlamentu Martin Schulz o 21.00 h.

Kandidáti na predsedu europarlamentu prehovorili pred prvým kolom hlasovania


Pred prvým kolom voľby predsedu Európskeho parlamentu (EP) dnes jednotliví kandidáti predniesli krátke príhovory. Kandidát ľudovcov Antonio Tajani zdôraznil svoje skúsenosti v európskych inštitúciách a priblíženie Európskej únie k občanom. Kandidujúci socialista Gianni Pittella v prípade víťazstva prisľúbil odvážnejšiu Európu a silnejší europarlament.

"Potrebujeme predsedu so skúsenosťami, ja som ich 23 rokov v inštitúciách nazbieral dosť," uviedol kandidát najväčšej Európskej ľudovej strany Antonio Tajani. V pozícii predsedu europarlamentu by chcel dosiahnuť demokratickejšiu Európu, ktorá bude bližšie k ľuďom a nie zatvorená v "slonovinovej veži". Tajani pripomenul, že sa vzdal státisícovej renty, ktorá mu ako bývalému eurokomisárovi prislúcha.

Europslanec a kandidát na predsedu Európskeho parlamentu za skupinu Progresívnej aliancie socialistov a demokratov Talian Gianni Pittella reční pred začiatkom tajného hlasovania nového predsedu EP v Štrasburgu 17. januára 2017.
Foto: TASR/AP


"Kandidujem, pretože chcem priniesť odvážnejšiu Európu a silnejší Európsky parlament," povedal vo svojej reči líder druhej najsilnejšej skupiny, Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D), Gianni Pittella, ktorý rovnako kandiduje na predsednícky post. Avizoval, že v pozícii predsedu EP by podporil slobodný prejav každého názoru, rovné zastúpenie pohlaví v orgánoch europarlamentu a transparentnosť inštitúcie.

Hluchonemá kandidátka skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov Helga Stevensová v znakovej reči uviedla, že symbolizuje zmenu a "aj najväčšie výzvy môžu byť prekonané tvrdou prácou".

Ľudovci a liberáli v europarlamente vytvorili koalíciu, podporujú Tajaniho



Líder Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) Guy Verhofstadt odstúpil z boja o post predsedu Európskeho parlamentu (EP) a podporil kandidáta Európskej ľudovej strany (EĽS) Antonia Tajaniho. Ľudovci tým získali ďalšie nevyhnutné hlasy a ich kandidát má otvorenú cestu k víťazstvu. Obe strany vytvorili v europarlamente novú koalíciu.

V Európskom parlamente sa zmenilo rozloženie síl. Koalíciu socialistov a ľudovcov, ktorá sa rozpadla pre spory o nástupcu odchádzajúceho predsedu EP Martina Schulza, nahradila dohoda o novej koalícii, ktorú vytvorili najpočetnejší ľudovci (EĽS) s liberálnou skupinou (ALDE). Súčasťou dohody je aj spoločná podpora kandidáta na predsedu EP Antionia Tajaniho.

"Európska ľudová strana vždy preferovala prístup založený na partnerstve a toho sa naďalej držíme. Chceme spoločne Európanom prinášať výsledky a zaistiť stabilitu Európy. Naše partnerstvo je založené na reformách a vôli dosahovať výsledky. Pozývame všetky proeurópske sily, aby s k nám pridali," uviedol predseda ľudovcov Manfred Weber.

Liberáli a ľudovci chcú v EP podporovať rast, stabilitu, udržateľný rozvoj a investície vrátane obchodných dohôd. Kladú dôraz aj na ochranu životného prostredia a implementáciu parížskej klimatickej dohody.

Na snímke Antonio Tajani.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


"Toto je prvý dôležitý krok pri budovaní proeurópskej koalície, ktorá zreformuje a posilní Úniu, čo je nevyhnutné. S Trumpom, Putinom a ďalšími výzvami, ktorým Európa čelí, je kľúčové, aby sme pri jej reformovaní spolupracovali," uviedol líder liberálov Verhofstadt.

Obe politické skupiny v EP sú za Úniu založenú na hodnotách. Preto podporujú vytvorenie stáleho mechanizmu, ktorý bude slúžiť na sledovanie dodržiavania demokratických princípov, právneho štátu a základných práv v členských štátoch.

Nová koalícia podporuje užšiu obrannú spoluprácu v rámci Únie a je za posilnenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorá chráni vonkajšie hranice EÚ a bráni nelegálnej migrácii.

V otázke brexitu sa obe skupiny zhodli na tom, že Európsky parlament by sa mal zúčastňovať priamo na rokovaniach so Spojeným kráľovstvom o odchode zo spoločenstva. Podmienili tým schválenie vyrokovanej dohody o brexite. V súčasnosti má EP prostredníctvom svojho predstaviteľa Verhofstadta sľúbený prístup iba na prípravné stretnutia, nie na samotné rokovania s Londýnom.

Európski socialisti z EP sú nahnevaní spojenectvom ľudovcov s liberálmi



Pokroková aliancia socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) neskrýva prekvapenie a nespokojnosť s dnes ohláseným spojenectvom medzi konzervatívcami z Európskej ľudovej strany (EĽS) a Alianciou liberálov a demokratov za Európu (ALDE). Uviedol to európsky týždenník Politico na svojom internetovom serveri.

Líder Aliancie európskych liberálov a demokratov (ALDE) Guy Verhofstadt
Foto: TASR/AP


Líder ALDE Guy Verhofstadt dnes oznámil, že odstupuje z boja o post predsedu Európskeho parlamentu (EP) a oficiálne podporil kandidáta ľudovcov Antonia Tajaniho. Ľudovci tak získali hlasy liberálov, ktoré ich kandidátovi poisťujú cestu k víťazstvu. Obe strany zároveň potvrdili, že vytvorili v europarlamente novú koalíciu.

Politická skupina socialistov zostala prekvapená a je nespokojná, že Verhofstadt odstúpil zo súťaže o šéfa europarlamentu, uviedol v tejto súvislosti Politico.

Belgický socialistický poslanec Marc Tarabella - známy svojím priamym spôsobom reči - prostredníctvom odkazu na Twitteri skritizoval novú politické spojenectvo v EP.

"V jednom týždni prešiel od dohody s Beppem Grillom ku dohode s Tajanim," upozornil Tarabella, podľa ktorého šéf liberálov prechádza od politického kupčenia k pošliapavaniu etiky.

Začiatkom minulého týždňa bol Verhofstadt ochotný prijať do liberálnej skupiny 17 europoslancov talianskeho Hnutia piatich hviezd (M5S), čo by bolo zvýšilo jeho váhu v dnešných voľbách predsedu EP. Tento ťah však nevyšiel, pretože jedna tretina liberálnych zákonodarcov odmietla spojenectvo s euroskepticky zameraným a populistickým talianskym hnutím.

Politico zároveň upozornil, že aj ďalší socialistickí poslanci vyjadrujú údiv a hnev nad nečakaným partnerstvom ľudovcov s liberálmi, ktoré rozbíja doterajšie tradičné rozloženie síl.