Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Europarlament vetoval návrh o obsahu cukru v potravinách pre dojčatá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča obmedziť príjem voľných cukrov na menej ako 10 percent celkového príjmu energie.

Brusel/Štrasburg 20. januára (TASR) - Európsky parlament (EP) vetoval dnes návrh pravidiel Európskej komisie, podľa ktorých by potraviny určené pre dojčatá a malé deti mohli aj naďalej obsahovať až trikrát viac cukru, ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Poslanci vrátili tento legislatívny akt komisii na prepracovanie.

Europoslanci zdôraznili, že takto nastavené pravidlá by nechránili dojčatá a malé deti pred obezitou, a navrhli, aby podiel cukru v potravinách pre deti odrážal odporúčania WHO.

"Návrh komisie by umožňoval, aby tieto potraviny obsahovali vyššie hladiny cukru ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia. Tak vysoký obsah cukru v potravinách, najmä v tak útlom veku, by prispeli k nárastu detskej obezity a mohol by ovplyvniť rozvoj chuťových preferencií detí. Množstvo pridaného cukru by najmä pri dojčatách a malých deťoch malo byť udržané na čo najnižšej úrovni," zdôraznil spravodajca EP pre túto záležitosť, britský poslanec z frakcie Zelených Keith Taylor.

Návrh exekutívy EÚ je podľa poslancov v rozpore so všetkými zdravotnými odporúčaniami WHO a vedeckých výborov v členských štátoch, ktoré odporučili výrazné zníženie celkového príjmu cukru.

WHO odporúča obmedziť príjem voľných cukrov na menej ako 10 percent celkového príjmu energie. Komisiou predložený návrh umožňoval, aby 30 percent energie v potravinách pre malé deti aj naďalej pochádzalo z cukru.

Poslanci EP upozornili, že "nesprávne stravovanie je v súčasnosti najčastejšou skrytou príčinou chorôb a úmrtí na celom svete" a preto by sa maximálne povolené množstvo cukru malo v súlade s odporúčaniami WHO podstatne znížiť. Nesprávne stravovanie vedie k častejšej úmrtnosti ako tabak, alkohol a nedostatok fyzickej aktivity dovedna.

Parlament zároveň vyjadril presvedčenie, že v súlade so zásadou predbežnej opatrnosti by nové technológie, ako napríklad geneticky modifikované organizmy (GMO) a nanotechnológie, ktorých dlhodobé riziká nie sú známe, mali byť v týchto potravinách zakázané.

Z označenia spracovaných detských potravín a zo súvisiacich marketingových kampaní by malo byť podľa europoslancov jasné, že tieto produkty nie sú vhodné pre dojčatá mladšie ako šesť mesiacov. Propagácia týchto výrobkov by nemala byť v rozpore s odporúčaním o výlučnom dojčení počas prvých šiestich mesiacov života dieťaťa.