Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Výrobky z nútenej práce budú na trhu EÚ zakázané

Ilustračná snímka Foto: TASR

Výrobcovia zakázaného tovaru budú musieť svoje výrobky stiahnuť z jednotného trhu EÚ a darovať, recyklovať alebo zničiť.

Štrasburg 23. apríla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce. Informuje o tom spravodajca TASR.

Prijatie nariadenia, ktoré podporilo 555 poslancov, šiesti boli proti a 45 sa zdržalo hlasovania, znamená, že orgány členských štátov a Európska komisia budú môcť vyšetrovať podozrivý tovar, dodávateľské reťazce aj výrobcov. Ak sa preukáže, že nejaký výrobok vznikol použitím nútenej práce, už ho nebude možné predávať na trhu EÚ (ani online) a všetky zásielky tohto tovaru budú zadržané na hraniciach EÚ.

Rozhodnutia o vyšetrovaní budú založené na faktických a overiteľných informáciách, ktoré možno získať napríklad od medzinárodných organizácií, spolupracujúcich orgánov a oznamovateľov. Zohľadní sa niekoľko rizikových faktorov a kritérií vrátane prítomnosti štátom nariadenej nútenej práce v určitých hospodárskych sektoroch a geografických oblastiach.

Výrobcovia zakázaného tovaru budú musieť svoje výrobky stiahnuť z jednotného trhu EÚ a darovať, recyklovať alebo zničiť. Spoločnosti, ktoré nedodržia pravidlá EÚ, môžu dostať pokutu.

Zakázaný tovar sa bude môcť vrátiť na trh EÚ, až keď spoločnosť, ktorá stojí za jeho výrobou, odstráni nútenú prácu zo svojich dodávateľských reťazcov.

Spravodajkyňa Výboru EP pre vnútorný trh, portugalská europoslankyňa Maria-Manuel Leitaová-Marquesová v tejto súvislosti pre médiá uviedla, že na celom svete je 28 miliónov ľudí v rukách obchodníkov s ľuďmi a štátov, ktoré ich nútia pracovať za nízku alebo žiadnu mzdu. Podľa jej slov EÚ nemôže vyvážať svoje hodnoty a zároveň dovážať produkty vyrobené nútenou prácou. Zákon na zákaz týchto produktov označila za "víťazstvo pokrokových síl".

Text odobrený EP ešte musí definitívne schváliť aj Rada EÚ (členské štáty). Potom sa zverejní v Úradnom vestníku EÚ a členské krajiny ho začnú uplatňovať o tri roky.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)