Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Europol a Bosna podpísali dohodu o rozšírení spolupráce

Na archívnej snímke zo 16. januára 2015 je budova Europole v holanskom Haagu. Foto: TASR/AP

Dohodu budú musieť ratifikovať príslušné bosnianske orgány.

Brusel 31. augusta (TASR) - Riaditeľ Europolu Rob Wainwright a minister bezpečnosti Bosny a Hercegoviny Dragan Mektič podpísali dnes dohodu o rozšírení spolupráce v boji proti cezhraničnej trestnej činnosti.

Europol spresnil, že širšia spolupráca sa bude týkať výmeny informácií o osobách podozrivých z trestnej činnosti, pričom obe strany budú spoločne plánovať niektoré operatívne činnosti.

Podpísanie dohody o operatívnej a strategickej spolupráci uzatvára rokovania medzi Bosnou a policajnou agentúrou EÚ o tom, ako efektívne spojiť svoje sily v boji proti cezhraničnej trestnej činnosti.

Nová úroveň spolupráce umožní lepšie riešenie problémov, ako sú nelegálna migrácia, obchodovanie s drogami a s falšovaným tovarom.

"Podpis tejto operatívnej dohody je dôležitým krokom pri posilňovaní medzinárodného boja proti terorizmu a organizovanému zločinu a uľahčuje efektívnu operačnú spoluprácu," povedal Wainwright. Pripomenul, že keď dohoda nadobudne účinnosť, takmer celý balkánsky región bude pokrytý podobnými operatívnymi zmluvami.

Text dohody o spolupráci medzi Europolom a Bosnou a Hercegovinou bol už pred niekoľkými mesiacmi schválený Radou Európskej únie. Ešte ju budú musieť ratifikovať príslušné bosnianske orgány.