Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Europol varoval pred ďalšími útokmi Islamského štátu v Európe

Archívna snímka, vyšetrovatelia prehliadajú kamión, ktorým neznámy vodič zaútočil na dav v Nice v noci na dnes. Foto: TASR/AP

Podľa expertov z protiteroristického centra Europolu sa riziko potenciálnych útokov zvýšilo v dôsledku vojenských porážok, ktoré IS v ostatnom čase utrpel v Iraku a Sýrii.

Haag 2. decembra (TASR) - Extrémisti z organizácie Islamský štát (IS) by v blízkej budúcnosti mohli podniknúť ďalšie teroristické útoky v západnej Európe. Uvádza sa to v správe, ktorú dnes zverejnil policajný úrad EÚ Europol.

Podľa expertov z protiteroristického centra Europolu sa riziko potenciálnych útokov zvýšilo v dôsledku vojenských porážok, ktoré IS v ostatnom čase utrpel v Iraku a Sýrii. Bývalí bojovníci IS sa totiž začali vo zvýšenej miere vracať do svojich domovských krajín v západnej Európe.

Tajné služby odhadujú, že v EÚ sa môžu v súčasnosti nachádzať desiatky ľudí s potenciálom spáchať teroristické útoky. Najväčšie riziko hrozí Francúzsku, ale potenciálnymi terčmi sú aj Belgicko, Holandsko, Veľká Británia a Nemecko, uvádza sa v správe.

Islamský štát podľa Europolu v súčasnosti zrejme pracuje na nových stratégiách, ktoré by mu umožnili podnikať teroristické útoky na starom kontinente. Útočiť by mohli navzájom prepojené skupiny, ale aj takzvaní "osamelí vlci", ktorí by mohli použiť výbušniny, automatické zbrane, nože, sekery, mačety alebo autá. Vysoká je tiež pravdepodobnosť pokusov o odpaľovanie výbušnín uložených v autách.

Teroristi pritom čoraz viac presúvajú svoju pozornosť na takzvané mäkké ciele, ktoré ohrozujú civilné obyvateľstvo a majú silný zastrašujúci účinok na verejnosť.

Experti tiež varovali pred rizikom radikalizácie utečencov zo Sýrie, ktorých by sa mohli snažiť naverbovať stúpenci Islamského štátu. Potenciálnych útočníkov sa môžu snažiť získavať aj v radoch marginalizovanej mládeže či medzi osobami trpiacimi psychickými problémami.