Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Europol varuje pred hrozbou terorizmu

Riaditeľ Europolu Rob Wainwright (v strede) prichádza na neformálnu schôdzku ministrov vnútra a spravodlivosti krajín EÚ v Amsterdame 25. januára 2016 Foto: TASR/AP

Európsky policajný úrad už dlhšie predpokladá, že do domovských krajín sa vrátilo 3000 až 5000 Európanov, ktorí získavali bojové skúsenosti v táboroch teroristov.

Berlín 19. februára (TASR) - Európsky policajný úrad Europol varoval pred hrozbou rozsiahlych útokov teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Európe, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

"Európa momentálne čelí najväčšej teroristickej hrozbe za viac ako desať rokov," povedal riaditeľ Europolu Rob Wainwright pre dnešné vydanie nemeckých novín Neue Osnabrücker Zeitung. Europol už dlhšie predpokladá, že do domovských krajín sa vrátilo 3000 až 5000 Európanov, ktorí získavali bojové skúsenosti v táboroch teroristov. "Rastúci počet týchto zahraničných bojovníkov stavia štáty EÚ pred úplne nové výzvy," uviedol Wainwright.

Možno podľa neho očakávať, že IS alebo iné teroristické skupiny by mohli spáchať útok s mnohými obeťami niekde v Európe - prílev utečencov zo Sýrie však nevyhnutne hrozbu terorizmu nezvyšuje. "Nie sú konkrétne informácie o tom, že cestujúci teroristi systematicky využívajú prúdenie utečencov, aby prišli do Európy bez odhalenia," uviedol Wainwright.

Tajné služby 28 krajín EÚ, Nórska a Švajčiarska zintenzívnia spoluprácu

Aj prostredníctvom výmeny informácií o boji proti islamistickým extrémistom chce okolo 30 európskych krajín zintenzívniť spoluprácu na úrovni tajných služieb. Na tento účel by chceli zriadiť novú informačnú sieť, informovali dnes bezpečnostné zdroje.

Tzv. Protiteroristická skupina (Counter Terrorism Group), ktorá je neoficiálnym zoskupením tajných služieb 28 členských krajín Európskej únie, ako aj Nórska a Švajčiarska, by nový informačný systém chcela uviesť do prevádzky 1. júla, uviedli zdroje z prostredia tajných služieb Nemecka a Holandska.

Šéf nemeckého Spolkového úradu pre ochranu ústavy Hans-Georg Maassen v tejto súvislosti zdôraznil, že vzájomná výmena všetkých relevantných informácií medzi európskymi tajnými službami je predpokladom prekazenia ďalších teroristických útokov, ktoré plánujú extrémisti zo zahraničia.