Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

EUROPOL: Zadržali desiatky členov medzinárodnej siete podvodníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Šéfa celej skupiny zadržali v Londýne. Jeho sieť podvodníkov sa zameriavala najmä na nemeckých a poľských občanov.

Haag 30. júna (TASR) - Orgány činné v trestnom konaní z Nemecka, Poľska a Spojeného kráľovstva s podporou Europolu vystopovali a zatkli desiatky členov zločineckej skupiny, ktorá podviedla stovky seniorov. TASR o tom informuje podľa oficiálnej tlačovej správy Európskeho policajného úradu (Europol).

Šéfa celej skupiny zadržali v Londýne. Jeho sieť podvodníkov sa zameriavala najmä na nemeckých a poľských občanov. Bol na neho vydaný zatykač v Poľsku a v jeho byte zaistili dôležité dôkazy ako mobilné telefóny.

Nemecká polícia vykonala prehliadky na piatich rôznych miestach a zaistila viac než 160.000 eur v hotovosti, zlaté tehličky a mince, šperky, telefóny a elektroniku.

Podvodníci telefonovali seniorom v Poľsku a Nemecku a predstierali, že sú policajti či úradníci. Obetiam oznámili, že ich príbuzný mal dopravnú nehodu alebo je zapletený do zranenia či smrti ďalších osôb.

Podvodník odovzdal telefón spoločníkovi, ktorý plakal alebo kričal o pomoc, píše Europol. Od obete potom žiadali peniaze, aby ich údajný príbuzný nebol zadržaný. Poskytli jej inštrukcie o odovzdaní peňazí a na túto úlohu si najímali ľudí, ktoré o podvode nevedeli, s cieľom vyhnúť sa zatknutiu a minimalizovať odhalenie.

Zatknutých bolo viac ako 70 osôb zapojených do podvodnej schémy s celkovou škodou asi päť miliónov eur.

Okrem škody obetí, ktorá je často nenávratná, takýto podvod podľa Europolu môže vyvolať psychické rozrušenie a stratu dôvery podvedených v zákon.

Európsky policajný úrad preto upozorňuje, že oficiálne orgány nikdy nežiadajú peniaze telefonicky či osobne. Seniorov vyzýva, aby takýto telefonát zrušili a privolali políciu.