Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Europol zasiahol proti nelegálnemu predaju upravených strelných zbraní

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

V rámci operácie vedenej Rumunskom a Bulharskom sa orgány činné v trestnom konaní z 31 krajín zamerali na osoby podozrivé z nákupu zbraní od obchodníkov s upravenými strelnými zbraňami.

Brusel 3. apríla (TASR) - Naprieč celou Európou bolo v spoločnej policajnej akcii zatknutých 22 obchodníkov so zbraňami a polícia zhabala 1621 zbraní, 24.735 kusov munície a výbušnín. Uviedol v pondelok Európsky policajný úrad (Europol), informuje spravodajca TASR.

V rámci operácie vedenej Rumunskom a Bulharskom sa orgány činné v trestnom konaní z 31 krajín zamerali na osoby podozrivé z nákupu zbraní od obchodníkov s upravenými strelnými zbraňami. Organizovaný zločin ich predaj často zakrýva formou upravených poplašných a signálnych zbraní, ktoré sa však dajú ľahko prerobiť na používanie ostrej munície.

Väčšina zo zadržaných zbraní bola vyrobená v Turecku ešte pred zmenou vnútroštátnych právnych predpisov. Boli dovezené do EÚ a legálne predávané v Bulharsku a iných členských štátoch. Po predaji sa však s nimi obchodovalo a boli premenené na smrtiace zbrane. Europol upozornil, že úprava týchto zbraní na streľbu ostrou muníciou je nezákonná.

V operácii pod krycím názvom Conversus sa uskutočnilo 143 domových prehliadok, 22 zatknutí, zadržaných bolo 129 strelných zbraní, 1492 neprerobených alebo upravených zbraní, munícia a trhaviny. Mimo krajín eurobloku sa uskutočnila v Albánsku, Čiernej Hore, Kosove, Nórsku, Severnom Macedónsku, Spojenom kráľovstve, Srbsku, Švajčiarsku a Ukrajine.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)