Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Europoslanci budú hľadať zhodu pre rokovací mandát o reforme Dublinu

Na snímke plénum Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: TASR FOTO TASR - Michal Svítok

Ak poslanci návrh parlamentného mandátu na rokovania s Radou EÚ o reforme azylového systému schvália, negociačný tím EP bude pripravený na začatie rozhovorov s ministrami členských štátov.

Štrasburg 15. novembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok rozhodnú, či sa návrh z dielne výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) stane mandátom europarlamentu na rokovania s ministrami členských štátov o reforme dublinských azylových pravidiel.

V utorok sa súhlas väčšiny poslancov s návrhmi LIBE nepodarilo získať. Proti boli napríklad aj poslanci z krajín strednej Európy. Ak väčšina poslancov vo štvrtok nájde dostatok zhody a schváli návrh parlamentného mandátu na rokovania s Radou EÚ o reforme azylového systému, negociačný tím EP bude pripravený na začatie rozhovorov s ministrami členských štátov. Samotné rokovania však začnú až po tom, keď sa na vlastnej rokovacej pozícii dohodne aj Rada EÚ (ministri členských štátov).

V prípade, že plénum EP vo štvrtok neschváli návrh výboru LIBE, hlasovanie o obsahu rokovacieho mandátu v oblasti reformy dublinských pravidiel bude odložené na programu nasledujúceho plenárneho zasadnutia, ktoré sa uskutoční v dňoch 29.-30. novembra v Bruseli.