Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Europoslanci chcú od Dánov vysvetlenie zámeru zobrať migrantom majetok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Opatrenie týkajúce sa zhabania finančnej hotovosti je súčasťou širšieho súboru opatrení, ktoré pripravuje Kodaň v snahe zmierniť následky migračnej krízy.

Brusel/Štrasburg 20. januára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes rozhodli, že požiadajú Dánsko, aby vysvetlilo svoj kontroverzný zámer konfiškovať hotovosť a iné cennosti migrantov. Kodaň by chcela týmto spôsobom pokryť časť nákladov spojených s pobytom utečencov.

Poslanci v pomere hlasov 188 ku 108 prijali uznesenie vyzývajúce Dánsko, aby poslalo do Bruselu svojho oficiálneho predstaviteľa, ktorý by mal celú záležitosť vysvetliť.

Návrh dánskej vlády má byť schválený na budúci utorok. Ak sa tak stane, dánske úrady budú môcť skonfiškovať migrantom finančnú hotovosť nad 10.000 dánskych korún (1340 eur) a ostatné cennosti a predmety (mobilné telefóny, notebooky, hodinky), ktorých hodnota je vyššia ako 10.000 dánskych korún.

Dánske noviny Politiken v tejto súvislosti naznačili, že premiér Lars Lokke Rasmussen už písomne informoval predsedu EP Martina Schulza, že na tento účel vyšle do Bruselu niektorého z ministrov svojej vlády.

Opatrenie týkajúce sa zhabania finančnej hotovosti je súčasťou širšieho súboru opatrení, ktoré pripravuje Kodaň v snahe zmierniť následky migračnej krízy. Medzi ďalšie kroky patrí návrh, že utečenci budú musieť čakať až tri roky, kým budú môcť požiadať o to, aby mohli za nimi prísť ďalší členovia rodiny. Vláda chce skrátiť aj dobu dočasného povolenia na pobyt v krajine.

Švédsko vlani v polovici novembra zaviedlo kontroly na svojich hraniciach s Dánskom a začiatkom januára sprísnilo kontrolu osôb v autách a vo vlakoch prichádzajúcich z Dánska. Kodaň zareagovala znovuzavedením kontrol na hraniciach s Nemeckom, odkiaľ prichádza väčšina nelegálnych migrantov.